2009. május 26., kedd

Mont Blanc


A recepthez csak annyit fűznék hozzá, hogy a Masterchef's Favorite Recipes című szakácskönyvemből való, és amit eddig sikerült megcsinálnom belőle (a fele hozzávalót még hírből sem hallottam), az tényleg kifogástalan.
Ezzel az édességgel sincs másképp...

Hozzávalók:

a piskótához: 4 tojás, 4 ek cukor, 4 ek liszt, szódabikarbóna
a meringue-hez: 4 tojásfehérje, 25 dkg porcukor
a túrókrémhez: 3 tojás sárgája, 25 ml víz, 10 dkg cukor, 30 deka túró, 3,5 deci tejszín, 3 lap zselatin
a sziruphoz:5 deka cukor, 1 dl víz
eper vagy málna a tetejére
papírkorongok a könnyebb kezelhetőség érdekében

A piskótához a tojásfehérjéket kemény habbá verjük, apránként hozzáadjuk a sárgájákat, a cukrot, meg a szódabikarbónás lisztet szitálva. 150 fokon kivajazott kilisztezett tepsiben tűpróbáig sütjük (kb 30 perc).
Miközben sül a tészta, a túrókrémhez felverjük a tojássárgákat a vízben feloldott cukorral, belekeverjük a túrót, meg a kemény habbá vert tejszínt. Végül beleforgatjuk a feloldott zselatint is.
Ha a piskóta kihűlt, összeállítjuk a tortácska alapját. Kettévágjuk a piskótát és megtöltjük a túrós krémmel, majd teljesen kihűtjük. Kör alakú tortácskákat szúrunk ki belőle, ás egy kicsivel nagyobb műanyag korongra helyezzük (a könnyebb kezelhetőség érdekében).
A meringue-hez keményre verjük a tojásfehérjéket, hozzáadjuk a cukrot, és addig verjük, míg fényes nem lesz. Habzsákba töltjük, majd a fotón látható módon (vagy másképp) apró csúcsokat nyomunk a piskóta alapra.
200 fokos sütőbe toljuk és addig sütjük, amíg aranybarnák nem lesznek a hegycsúcsaink.
Kihűlés után málnával vagy eperrel díszítjük.

1 megjegyzés:

Unknown írta...

a kérdésem csak az lenne , hogy a habcsúcsokat a túrós piskótakorongokra nyomjuk és újból a sütőbe toljuk?? vagy a kör alakú sütőpapírra és utólag helyezzük a piskótára. a leírás az elsőre enged következtetni.