
Nagyi szülinapját minden évben Pénzpatakon ünnepli a család: gyönyörű erdők, isteni levegő, fák között átsütő napsugarak. Csend és csillagok. A szerpentint övező sudár törzsű farengeteg. Minden levegővétellel nagy adag stressz és nagyvárosi idegbetegség távozik, a helyét pedig átveszi a nyugalom. Az elénk szaladó kutyát Nadrágnak hívják, tavaly még a párja is megvolt, a Szoknya.
Minden évben ugyanaz a rituálé szerinti program: a szombatot Lillafüreden töltjük, séta, kávézás-szigorúan mindig ugyanott, kisvasút, csoportkép ugyanannál a fánál, ebéd, aztán a teraszon a Nagyi képeslapokat ír a barátnőinek (majd körbejár a házban és az egész családnak alá kell írnia).
Idén annyiban eltértünk a megszokottól, hogy beiktattuk az erdei pisztrángozót, mintegy tízórai jelleggel. Mivel a család egy része még nézni sem szereti a halat, nem hogy enni, ezzel magyarázható, hogy eddig kimaradt a programok közül ez a hely. Hát mit mondjak: hiba volt. Óriási hiba.
A frissen sült pisztráng ropogós kenyérrel, kovászos uborkával és hideg sörrel a fák alatti padon fogyasztva bekerült az életem legjobb 10 étele közé. A bundája fűszeres forró és ropogós, a húsa pedig fehér és omlós. Őrület. Olcsónak nem olcsó (sima sült pisztráng 1650 Ft/db, füstölt pisztráng 1800 Ft/db), de ez csak addig foglalkoztat bárkit is, amíg meg nem kóstolja az első falatot.
Lillafüred és egyébként is nagyon hangulatos kirándulóhely, de az erőben fogyasztott sült pisztránggal valójában megkoronázhatjuk a napot. :-)
Erősen bólogatok, tényleg benne van az első tízben.
VálaszTörlésÉn nagyon szeretem a halat, de ilyen hihetetlenül friss, jóízű pisztrángot még sehol máshol nem ettem.
És a hely is benne van az első tízben!
Akkor ez a hely kissé olyan, mint a mi Vármezőnk! Soksn azt mondják, hoyg itt a legfinomabb a pisztráng!:)
VálaszTörlésFinomnak tényleg finom, az ára is kb. ugyanannyi, mint nálatok, de a kiszolgálás az annyira balkáni, hoyg kataszrtofális. Meg is fogadtuk, hoyg az étterembe többé nem is megyünk vissza. Csak halat venni, a tavaknál.
Olyan finom ropogós a pisztráng, hogy az uszonyait is el lehet ropogtatni ;) (Úgy látom a képen, hogy pont ezt hagytátok ki!?) Azt is tegyük hozzá, hogy szépen lecsöpögtetik a halat - azaz a tányéron nem marad semmi zsír sem annak ellenére, hogy előtte a zsírban úszott. Ditémmel mi is nagyon szeretjük az erdei halsütődét a lillafüredi pisztrángtelepen. Szerintem nagyon megéri az árát.
VálaszTörlésA Pénzforrást nem találtátok meg véletlenül?
VálaszTörlésBeatbull! Sajnos csak kezdő halfogyasztó család vagyunk (igen, tudom ez mennyire gáz), az uszonyok elropogtatása elég haladó dolognak tűnik :-)
VálaszTörlés"SL": a pénzforrást még keressük. Ha megvan, értesítelek. De az is lehet, hogy szó nélkül elröppenek Bora-Borára :-)
VálaszTörlésTi ki tudtátok találni, miből áll a hét titkos fűszer keveréke? Nekem csak a bors, só, fokhagyma ment, és hiába próbáltam kifaggatni a pincért, őrizte a titkot nagyon:)
VálaszTörlésMignonok: ;)))) Ditém unokatesója amúgy majdnem az egész halfejet is elropogtatta ;) (Úgy látom a halpofit is otthagytátok!?)
VálaszTörlésVesta: Szerintem egy kevés pirospaprika is volt a fűszerek között - de amúgy én sem jöttem rá mindre.
ÁÁÁÁ, nekem esélyem sem volt analizálni a bunda összetevőit. 3 mp alatt elfogyott minden. én csak ízre koncentráltam, másra nem tudtam ...
VálaszTörlésBeatbull: ígérem legközelebb elfogyasztok egy halfjet a tiszteletedre :-))
Hát felcsigázódtam, úgyhogy múltkor elmentünk. Nekem csalódás volt. Íztelen, jellegtelen hús, halíz a fasorban sem, sótlan, egyedül a bunda fűszeres valóban, de nem a bundáért mentünk, a hal pedig apró, alig van rajta hús.
VálaszTörlésHozzáteszem, halkedvelő csapat vagyunk, és maradunk az eddig beváltnál: megfogjuk a halat, majd megsütöm finomra.