2010. április 9., péntek

Fonott kalács


Tudom, kicsit megcsúsztam a húsvéti poszttal, de idén így alakult.
Annyi volt a munka, hogy nem is volt időm azon gondolkozni, hogy mit fogok sütni-főzni. Mama megcsinálta a sonkát, rám várt volna többi, de ezt csak péntek reggel tudtam meg, úgyhogy másfél két órát bolyongtam a boltban, míg nagyjából összeszedtem mindent.

Ez a csodálatosan finom kalács Bözsikének, a keresztanyám nagynénjének a receptje. Minden húsvétkor ez kerül az asztalra. De persze más hétvégén is el tudom képzelni vajjal és baracklekvárral, csak olyan nehéz hozzákezdeni...

Hozzávalók (2 kalácshoz): 60 deka liszt, 2 tojás, 2,5 deka élesztő, 3-5 deci tej, 20 deka cukor, 10 deka olvasztott vaj

Először is, mint minden kelt tésztánál, egy bögre cukros langyos tejbe morzsoljuk az élesztőt. Letakarva félrerakjuk negyed órára, azalatt biztos felfut.
A lisztet nagy tál közepébe szórjuk, közepébe mélyedést formálunk, majd beletesszük a tojásokat, a felfuttatott élesztőt és a maradék cukrot, és annyi langyos tejet, amennyit felvesz. Jól kidolgozzuk a tésztát robotgéppel, vagy kézzel. Amikor már a tészta elválik az edény falától, hozzáadjuk a langyosra hűlt olvasztott vajat, és ezt is beledolgozzuk a tésztába.
Aki szereti, tehet bele mazsolát is.
Az edényt lefedjük, majd meleg helyen duplájára kelesztjük a tésztát.
Lisztezett deszkán kétszer három hurkát formálunk a tésztából, majd megfonjuk a kalácsot.
A két kalácsot egymás mellé rakjuk egy nagyobb tepsibe, vagy külön külön egy-egy őzgerinc formába. Legjobb sütőpapírral kibélelni, hogy könnyű legyen kiszedni.
A sütőformában még egyszer letakarva félrerakjuk a kalácsokat 20-25 percre, hogy megkeljenek.
Végül tojással megkenjük és 180 fokos előmelegített sütőben kisütjük kb. 35 perc alatt.

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Sebaj, Húsvét jövőre is lesz! A kalács pedig gyönyörű, nagyon-nagyon szeretnék megpróbálkozni vele, mert nálunk mindenki kalács-őrült! (csak sajna az nem holnap lesz, állandó időhiánnyal küzdök :-)
Zsófi