2009. szeptember 24., csütörtök

Grillezett rák, mennyei sült paradicsom

Semmiképpen nem akarom feltalálni a spanyolviaszt (egy kollégám szerint viaszkot), biztos rengetegen grilleztek már friss rákot faszénen. Most azoknak hívnám fel a figyelmét erre a kivételesen finom és ínyenc fogásra, akik eddig csak csirkemellben vagy maximum tarjában gondolkodtak egy kerti sütés alkalmával. Még lesz is valamennyi jó idő, aki teheti, tegyen egy próbát, isteni franciás, könnyű vacsorában lesz része. A grillezett rák mellé kötelező jelleggel sült koktélparadicsomot készítünk, és lehetőség szerint bagettet eszünk. Másra nem is nagyon van szükség, egy jégbehűtött rozén kívül persze.


A rákokat locsoljuk meg olivával, alaposan keverjük bele az apróra vágott fokhagymát és lehetőség szerint 2 órára tegyük a hűtőbe. A koktélparadicsomokat vágjuk félbe, tegyük egy tepsibe és alaposan locsoljuk meg valami drága balzsamecettel. (aki nem szánja rá a balzsamecetre azt a nem kis összeget, amibe a jobb fajták kerülnek, annak soha a büdös életben nem lesz fogalma arról, hogy miről beszélek). A balzsamecet, a paradicsom leve ugyanis a sütőben karamellizálódik, és az olajjal összekeveredve krémes bársonyos szószt alkot, amit majd a bagett héjával mártogatunk a tepsiből. kb. 30 pecig kell sütni.


Hozzávalók: ½ kg rák (páncéllal együtt), ½ kg koktélparadicsom, fél fej fokhagyma balzsamecet, olivaolaj. A legjobb friss rákból, nekünk a szuper kapcsolatokkal rendelkező barátnőnkön keresztül sikerült frisset kapnunk, de csináltam már fagyasztottból is, és az is teljesen rendben van.

4 megjegyzés:

Névtelen írta...

azt szeretnem megkerdezni, hogy hol kaptal ilyen gyonyoru rakot (es mennyiert)?

Krónikás írta...

Nagyszerű recept, ma este ki is próbáltam. Én a paradicsomra rádobtam egy fej fokhagymát (apróra vágva), sóztam és megszórtam oregánóval is - nem lett tőle rossz :)

Balzsamecet-eszenciát lehet lassú tűzön is készíteni, salátára nagyon finom öntet lesz belőle (ha pl. valaki nem szereti a főt/sült paradicsomot).

Amit hiányoltam, hogy a sütéshez nem adtad meg, hogy milyen hőfokon csináltad, úgyhogy 160 fokon végül 40 percig hagytam bent - a paradicsom nem lett ilyen szép, mint nálad. Lehet tovább / nagyobb hőfokon kellett volna sütnöm?

Mignonok írta...

A rák a budaörsi Hungaroshrimp-ből van, ez sajnos egy nagyker, kártya kell hozzá...

Krónikás, én a sütemények kivételével mindent a max hőfokon sütök, igy ezt is, ez lehet, hogy kimaradt a receptből, bocs. Egyébként akkor lesz tökéletes, ha az első egy-két paradicsom széle kezd feketedni.

Krónikás írta...

@Mignonok: köszi, ez hiányzott, és a szél feketedést se vártam meg, de legközelebb megvárom!