2009. szeptember 11., péntek

Pavlova - kicsit másképp


Az idei nyár slágere nálam kétségtelenül a pavlova és a meringue tetejű/alapú desszert volt. Egyrészről gyönyörű a sült tojáshab, másrészről amellett, hogy édes, nem gejl, és kivétel nélkül bármelyik gyümölccsel jól párosítható.
Ezt a receptet nyugodtan ki lehet próbálni fagyasztott gyümölcsből is, mert ellentétben a hagyományos pavlovával, itt a tojáshab tetejére mascarponés-gyümölcsös semifreddo kerül. Ez annyit jelent, hogy a mascarponés krémet félig fagyasztjuk csak le, hogy még formázható, de hideg masszát kapjunk.

Hozzávalók: 25 deka gyümölcs, 25 deka mascarpone, 25 deka cukor, 3 nagy, vagy 4 közepes méretű tojás fehérje, 2 deci tejszín, pisztácia a tetejére
Először a semifreddot készítjük el, mert kb 2 órás fagyasztási időre van szüksége. A gyümölcs felét turmixoljuk le, és keverjük a mascarponéhoz. Nem kell teljesen eldolgozni, elég ha nagyjából összekeveredik, és márványos mintázatot ad. Keverjünk bele kb 5 deka cukrot, és tegyük be a fagyasztóba kb 2 órára.
Miközben hül, a tojásfehérjéket verjük fel egy nagy tálba alacsony fokozaton kezdve, majd egyre emelve a forulatszámot. Mikor már kemény, adjuk hozzá a cukrot, és verjük tovább, amíg fényes lesz. Egy sütőpapírral bélelt tepsire kör alakban (segítségképpen fel is rajzolhatjuk a sütőpapírra a kört) púpozzuk a tojáshabot úgy, hogy a közepébe vájjunk mélyedést. Szórjuk meg pisztácia darabokkal, majd 150 fokos sütőben süssük 1-1,5 órát. Nagyon lassan, szinten nem is sütni, hanem szárítani kell.
A sült tojáshabot akkor vegyük csak le a sütőpapírról, ha már teljesen kihűlt. Ebben az álapotában nem annyira törékeny, és jobban lehet mozgatni.
Tegyük egy tálra a tojáhabot, kanalazzuk a közepére a semifreddot, majd szórjuk meg a maradék gyümölccsel.
Kis cukorral felvert tejszínhabbal tálaljuk, de ez már szinte túlzás is, mert enélkül is MENNYEI.

3 megjegyzés:

szepyke írta...

Jesszusom, de szépek!

Aniko írta...

gratulàlok, folyik a nyàlam!:-)
Ha nincs ellene kifogàsod linkelem a blogodat,
Szia
Aniko
http://paprikapaprikahu.blogspot.com/

Névtelen írta...

miért kell heteket vári újabb fincsi bejegyzésekre? :(