2009. október 7., szerda

Káli Art Inn


Nem akarok olyan közhelyekkel élni, hogy a "magyar toszkána" vagy "provance a Káli medencében", de mit csináljunk, ha tényleg így van.
A zánkai úttörő tábortól 5 perc kocsival Köveskál, ami otthont ad a családi vállalkozásként indult, egyre felkapottabb Káli Art Inn-nek.

Jópár telek összenyitásával kapták a területet, ami helyet ad mandulafáknak, körtefáknak, csakúgy mint fűszernövényeknek, egynnagy medencének, játszótérnek, virágágyásoknak és több csodálatos levendula mezőnek. Ahogy belépünk a kertbe, olyan érzésünk támad, mintha családi barátainkhoz érkeztünk volna, vagy a nyaralónkba, de semmi setre sem egy hotelba. Nyugalom van, csend, nem nagyon látni embereket a kertben, mégha telt ház is van. Pont úgy van kialakítva a méret, hogy mindenki el tudjon vonulni.

A szállásra három lehetőség is kínálkozik: a nagy köveskáli kőből rakott régi pajta, ahol 3 szoba és egy billiárd terem található. A tükörszobában még a fürdőszoba fala is kőből van, és rengeteg gyönyörű régi kis bútorral van berendezve. A kedvencem a nagy tükrös öltözőszekrény volt.

Ezen kívül van még egy épület, ahol nagyobb családok is elférnek, itt konyha is a rendelkezésre áll. Végül pedig van egy hosszú apartmanház, ahol 6-8 apartman sorakozik egymás mellett.

A legjobb az egészben természetesen a vacsora és a reggeli. Ha jó idő van a régi parasztház teraszán van megterítve, ha hűvösebb, a házban. A plafonon gyönyörű freskó, régi tálalószekrények sorakoznak egymás mellett telerakva rengeteg ezüst és porcelán tálaló- és evőeszközzel.


Mikor először voltam, vendég chef volt, aki valami kimondhatatlanul finom vacsorát főzött: tejszínes zöldborsóragu leves vajas galuskával, marhalábszár krumplival. A desszertet illetően el tudtam volna képzelni jobbat, de még az is finom volt.

A reggeli pont olyan, amit szeretek. Egészen 11-ig lehet menni, ami nálam nagy előny, minthogy nem nagyon tudok hétvégén felkelni ennél előbb. Friss puha kifli, nagymama féle baracklekvár, felvágottak, sajtok, zöldség, keménytojás, rántotta, tükörtojás ésatöbbi. inni pedig egy egész kancsó kakaót vagy teát hoznak, nem csak egy másfél decis csészét!

Az az igazság, hogy Magyarországon nem nagyon voltam ilyen színvonalú helyen, ahol tényleg Európában érzi magát az ember mind kiszolgálást, minden a környezetet tekintve. Nyáron nagymelegben, de ősszel vagy tavasszal is lehet mit csinálni. Van jópár bicikli, amit el lehet vinni, lehet túrázni, vagy csak sétálgatni, vagy éppen olvasgatni a medenceparton, vagy a mandulafák tövében. És a billiárdról meg a társasjátékokról még nem is beszéltem.
Üröm az örömben, hogy az ár is európai szintű, talán azért is van, hogy szinte csak külföldiek, vagy vegyes családok járnak ide pihenni.
De ha valakinek egyszer megadatik, hogy eljöjjön, és itt töltődjön fel pár napig, annak teljes szívemből ajánlom!

2 megjegyzés:

Bogarmester írta...

Én is voltam már ott, tényleg az egyik legjobb hely. És érződik minden szegletében, hogy elsősorban szerelemből csinálják!

Ági, aki főz írta...

Az biztos, hogy gyönyörű és a helyszín is az. Az árak viszont, mi csak ebédelni szerettünk volna, de 4 ezer egy olyan ebédért, amit nem is lehet választani, ráadásul aznap paradicsomleves és brassói volt... hát nem éreztük úgy, hogy megérné az árát.