2009. október 21., szerda

Szezámos túrókrém


Ez a végtelenül egyszerű krém pirítósra is kiváló, de mártogatósként is istenien használható. Valójában egy ízesített tejfölös túró, ami talán meglepő benne, az a szezámolaj jelenléte, ami nagyon érdekessé, illatossá és karakteressé teszi. Ez is a kísérletező kedvű Judit barátnőm találmánya, aki sokszor kénytelen a borozós estéken valami spontán harapnivalóval előállni. Másodpercek alatt elkészíthető, mégsem szokványos, kifejezetten sikerorientált, és minimális idővel rendelkező vendéglátóknak.


Hozzávalók (3-4 főre): 1 csomag sovány túró, 1 pohár tejföl, 1 gerezd fokhagyma (nem kell, hogy domináljon az íze), 1 nagy csomag petrezselyem, és a lényeg: 4-5 evőkanál szezámolaj (ha már veszünk, nagyon érdemes a drágább fajtát venni, sokkal karakteresebb, ízesebb), 8-10 evőkanál hántolatlan szezámmag, só őrölt bors.


A túrót, a tejfölt, a reszelt fokhagymát és a szezámolajat alaposan kikeverjük, és beletesszük a nagyon apróra vágott petrezselymet. A szezámmagot 1 ek szezámolajon megpirítjuk, nagy részét a krémhez adjuk, a maradékot a tetejére szórjuk. Barna kenyeret pirítsunk hozzá.

1 megjegyzés:

Zsuci írta...

Nagyon tetszik nekem ez a fotó. Olyan szép és csendes.