2010. január 18., hétfő

Csokis kókuszos rétes


Bár már évek óta szinte minden héten átfutom a Nők Lapját, nagyon ritkán találok benne olyan receptet, amely felkelti az érdeklődésemet. Nem bántásból írom, tudom, hogy nem vagyok a célcsoportban (viszont cserébe a Nagyi azt mondta a múltkor, átlapozva Nigella nyári szakácskönyvét, hogy ennél bénább kajákat még életében nem látott, és nagy kár volt ezekért egy könyvet kiadni :-)). Szóval kinek ez, kinek az. Ezért is kellemes meglepetés az alábbi süti, ugyanis a Nők Lapjában találtam, és már kb. tizedszerre sütöm, és mindig sikert arat. Percek alatt megvan, és forrón, egy kis friss tejszínhabbal nagyon jó…
A recepten a saját tapasztalatok alapján itt-ott változtattam.
Hozzávalók: 10 dkg étcsokoládé, 4-5 evőkanál kakaópor, 15 dkg kókusz reszelék, 15 dkg háztartási keksz, 3 tojás, 4 dl l tej, 20 dkg kristálycukor, 3 dkg liszt, 3 csomag vaníliás cukor, 1 csomag réteslap, 2 dkg vaj.
A csokit a tejben felolvasztjuk, hozzáadva a kristály- és vaníliáscukrot. A tűzről lehúzva hozzáadjuk a kókuszt, a morzsára tört kekszet, kakaót és a lisztet, majd jól összekeverjük. A tojásokat kettéválasztjuk, a sárgáját a töltelékhez keverjük, a fehérjéből habot verünk, majd a már kihűlt masszába óvatosan beleforgatjuk. Egy réteslapot lefektetünk, megkenjük olvasztott vajjal, rá a következő réteslap, újra vaj és újra réteslap következik. Megtöltjük a masszával (a végeit feltétlenül hajtsuk be). A rétesek tetejét megkenjük vajjal, és 200 C-ra előmelegített sütőben 5-6 perc alatt hirtelen megsütjük. Ezután pár percre kinyitjuk a sütő ajtaját - hogy hamarabb lehűljön -, levesszük a hőfokot 150 C-ra, és az ajtót visszahajtva, még 10 percig sütjük. Felvágás előtt legalább 15 percig pihentessük. A tetejére (bár az elveimmel tökéletesen ellenkezik) szórjunk egy kis vaníliás porcukrot – így lesz tökéletes.

9 megjegyzés:

Ízbolygó írta...

Nálunk a csokis-mandulás tarolt anno forró ribizli és meggy öntettel...Jó,hogy ismét előkerült! Kipróbálom kókusszal is!

mariam írta...

Nagyon jó kis recept!:-)
A Nők Lapjával kapcsolatban osztom a véleményedet, valamikor még voltak használható receptek, de már elég régóta nem tudunk ilyesmiről beszélni...

Kata írta...

Én is nemrég buktam meg egy NL-s recepttel, viszont találtam azért jókat is... Ez a rétes nagyon tetszik, megkérdezhetem, melyik lapot használtad? (mert 2X is kipukkadt mostanában, amit vettem)

Mignonok írta...

Szerintem az eredeti recept itt is mandulát irt, de Gergő kókuszmániája miatt cseréltem erre, és igy is maradt örökre... :-)

Mignonok írta...

Kata, mindig a bézik spáros lapokat használom, 3-4 rétegben. Én teljesen elégedett voltam eddig vele!

A Nők Lapja meg próbál újitani, az látszik, de valahogy nem az igaazi. A különböző tekercsektől meg tokányoktól sajnos én személy szerint irtózom...

Kata írta...

Nagyon köszi, akkor azzal próbálkozok, csak azért sajnos messzebbre kell menjek:(

NL: nekem nincs bajom azokkal, amit írsz, csak az a baj, hogy már tényleg túl sok van belőlük...

Ízbolygó írta...

Én már a bézik sparossal kétszer megjártam. Itthon kitekertem és penészfoltok virítottak rajta:-((( Én a Tante Fannyéra esküszöm. Az nem reped, nem szakad, jó.

Kata írta...

Na a férjem az imént szólt, hogy megvette a Spar-ost. Majd referálok, jő? Habár én úgy gondolom, hogy ha szavideje jó, akkor a bolti alkalmazottak lehetnek a ludasok, mert rosszul kezelték az üzletben...

Mignonok írta...

Igen, nagyon jó a tante fanny, ám ár érték arányban talán a spáros a legelfogadhatóbb. Nekem eddig mázlim volt vele ezek szerint.