2010. február 25., csütörtök

Fűszeres fehérbab-krémleves spenóttal


Költözünk. Biztos van más is, aki nyolc hónapos terhesen csomagolt, dobozolt, intézkedett és tárgyalt a mesterekkel, de úgy érzem, hogy lassan nekem ebből ennyi elég. És a java még hátra van. Tegnap a konyhaszekrény tartalmának dobozba rendezése volt a program. Mivel a nyolcadik hónap mellett nehezítésnek van egy klassz terhességi magas vérnyomásom is, és ez gyakorlatilag kizár minden fizikai megerőltetést, egy chaplini börleszkbe illő jelenetnek lehettek volna tanúi az arra tévedő bámészkodók. Lehajolni ugyanis már nagyon nehezen tudok, és a vérnyomás miatt nem is kifejezetten javallott, viszont a kezembe kerülő fehérbab zacskója lyukas volt, így egy gyakorlott szántó-vetőt idéző klasszikus mozdulattal szórtam tele a konyhát és a nappali háromnegyedét fehérbab szemekkel. Ha megvan a jelenet a Hippolit a lakájból, mikor a személyi edző papírfecniket dobál a földre a nagyságos asszonynak testedzési céllal, kb. olyan arccal kászálódtam neki én is a babok egyesével történő összegyűjtésének (a porszívó már az új lakásban). Arra már csak utólag gondoltam, hogy a közben elhangzó folyamatos káromkodás minden szavát hallja a kisfiam is odabenn, de csak remélni tudom, hogy egyelőre ez nem zavarja a békés növekedésben, ugyanis nincs tisztában a szavak jelentésével hálistennek. A földről fáradtságos munkával összegyűjtött babokat először finoman a kukába akartam helyezni, de aztán szebb halálnak gondoltam számukra a forró vízben való hosszú kínzást, így alapos mosás-áztatás után nekiálltam a fenti levesnek, bár elmondani nem tudom, mennyire nem volt hozzá kedvem ilyen előzmények után.

De nem bántuk meg, nagyon finom lett, krémes selymes, és jó csípős. (a tetejére kerülő szezámmag zacskóját ezek után érthető módon, hatszor vizsgáltam át a mosogató fölött. Ha azzal ugyanez megismétlődött volna, szegény gyerekemnek egy megbomlott elméjű mamája lenne már csak…)


Hozzávalók: 25 dkg száraz fehérbab, 1 hatalmas fej fokhagyma, 1 fehérrépa, 1 kis darab zeller, 3 marék bébispenót, 3 ek tejföl, fehérbors, szerecsendió, szárazon pirított szezámmag

A megmosott, beáztatott babot hideg vízben feltesszük főni, a félbevágott fokhagymagerezdekkel együtt. Kb. 40 perc műlva mehet hozzá a többi zöldség, a spenót kivételével. További kb.20 perc főzés után (de mindenképpen bizonyosodjunk meg róla, hogy elég puha) összeturmixoljuk, ízesítjük só, jó sokbors, szerecsendió, mehet bele a tejföl, és a spenót. Ezután zárjuk le, hadd maradjon egy kis zöld íz a spenótban. Tálalás előtt szórjuk meg a pirított szezámmaggal.

4 megjegyzés:

Á la carte írta...

Együtt tudok érezni, én 7 hónapos terhes voltam amikor költöztünk tavaly december végén egy ideiglenes lakásba, mert amit megvettünk még nem volt kész és 4 hetes picit koraszülött babával költöztünk a véglegesbe márciusban...hát nem könnyű annyi biztos. Ilyenkor azt mondja az ember többet nem költözik : )) Vigyázz magadra ! Csak óvatosan!

A leves nagyon jól néz ki és bizonyára nagyon finom is !

Mignonok írta...

Köszi!
igyekszem kitartani, de néha kiboritó hogy milyen ormótlan ilyenkor az ember :-))

Ízbolygó írta...

:-)
Én is 7 hónapos voltam, amikor költöztünk. Akkor megmondtam, én az új helyet csak tepsiben hagyom el. Vagy más csomagol...
Már mindjárt vége. És csak óvatosan! Inkább pakoljon más helyetted, Te meg felpolcolt lábakkal dirgigálj!:-)

Mignonok írta...

Izbolygó, dirigálni azt nagyon tudok :-) talán túl jól is:-))