2010. augusztus 3., kedd

Dunabogdány gasztro


Nagyon szégyellem magam azért, amit a bloggal (nem) művelek. Sajnos júliusban ledöntött egy vírus, aztán a tüdőgyulladás, és az elképesztő mennyiségű munka az irodában két köhögés között. Így elmaradtak a szokásos és a kísérletezős nyári főzések is...Amikor erőre kaptam, akkor pl egy hét alatt hatszor (!!) csináltam meg Viksi rázzuk össze szilvatortáját, mindenkinek nagyon ajánlom, aki még nem próbálta, 5 perc az összeállítás, nem lehet elrontani, a siker pedig garantált.
Hogy teljesen rendbejöjjek elvonultam egy hétre Visegrádra regenerálódni. Más dolgom sem volt, mint füvetnyírni, olvasni, napozni, aludni, és az előbb felsoroltak között eszegetni... Bevallom nem nagyon főztem, de újra - mint minden nyáron - felfedeztem Dunabogdány kulináris kínálatát.


Aki valaha Dunabogdányban jár (11-es főút, kb 32-es km), még ha átutazóban van is, térjen be a Heim Sütödébe, a Dunakanyar egyik leghíresebb pékségébe. 10-15 évvel ezelőtt a Dunapart egyik lepukkant házában működött a pékség, az éjszakai falulátogatások, bulizások után hajnalonként egy kis dugipénzzel mindig hozzá lehetett jutni frissen sült forró kenyérhez. Azóta már a sváb stílusban felújítva, bolttal, nyitvatartással várja a bogdányiakat és a nyaralókat a Heim sütöde.
Herr Cukrászda
Igazi falusi cukrászda. A fagyijukat nagyon szeretem, kérem, habos, az igazi klasszikus ízekben kapható. A sütik nem annyira az én világom, a hagyományos vajas habos vonalat követik, mint ahogy a honlapjuk is... Inkább elvitelre ajánlom, mint beülősnek.


Jani
A cukrászda mellett két házzal árulja Jani, ami a földjein termett. Egész kiskoromtól mindig innen vettük a zöldséget, gyümölcsöt. Nem mondom, megkéri az árát, de mindig gyönyörű az áruja. A bogdányi lapos hagyma, pedig olyan édes és zsenge, mint egy újhagyma.

Borda Húsbolt, és Géza, a hentes
A Borda Húsboltot mindenki nagyon dícséri, szép húsáruja, kolbászai miatt. Én mégis eddig még mindig a másik henteshez, Gézához mentem. Feleségével viszik a boltot, amióta az eszemet tudom, bámulatos, ahogy Géza a húsokhoz nyúl, ajánlja őket, darabolja, tisztítja és csontozza. A főúton a postával szemben található.

Tejbolt
Az elmúlt időszakban nem nagyon iszom tejet, de régebben minden nyári reggelen itt kezdtem. Asványvizes üvegbe mérik ki a hatalmas fém tartályból a friss, zsíros tehéntejet. A hentes mellett van közvetlenül a főúton.

Szieszta - friss pisztráng
A falu határán van a Szieszta nevű étterem, ahol csak pisztrángot lehet kapni. Mamát a születésnapján elvittük ide, mert régi vágya volt, hogy kipróbáljuk milyen is. Különböző fűszerezéssel lehet rendelni a pisztrángot, 55 Ft/dekánként. Kakukkfüves-borsos, kukoricadarás, mandulás, szarvasgombás, füstölt (erre 45 percet várni kell, pedig azt hallottam nagyon finom). Mit mondjak, nem voltam elragadtatva az ételtől, a pisztrángnak semmi íze nem volt, bár látszott, hogy friss volt. Részemről maradok a hekknél.


Hogy mit keres a képen a kis vaddisznó? Szó sincs vaddisznópörköltről. Legnagyobb meglepetésünkre, töbször is ellátogatott hozzánk a kertbe családjával, vagy nélkülük, az egyik alkalommal Puskin őrült ugatása ellenére ennyire közel merészkedett.

3 megjegyzés:

manya írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
manya írta...

A Borda húsbolt(vasárnap-hétfőn zárva) mennyei hús illatú húsok nagy felhozatalával, édes-kedves, szolgálatkész Edgárjával érdemel egy bekezdést és a Forgó étterem lemaradt a listáról(finom ételek, hozzáférhető áron, picit lassú felszolgálással).
Klassz a blogod,
szentendrei

Meleron írta...

Nagyon helyes ez a blog..gratulálok......:-) csak erre tévedtem véeltlenül...szépet jót

Meleron