2008. szeptember 5., péntek

Vendégmignon - Rázzuk össze szilvatorta


Viksi volt az első, aki Vendégmignonként publikált a házi Mignonok konyhai kalandozását feldobva. Most ismét fakanalat, majd tollat ragadott, hogy mindenki által hozzáférhetővé tegye kedvenc őszi-torta receptjét. Ezúttal, siralmas konyhai körülményeim miatt, a szokásosnál is jobban örültem a bedolgozó kolléganőnek. És bár amióta megvan a blog olyanhoz nem is kezdek hozzá, amit nem lehet megírni ill. fotózni (így maradok le Mignontársam csodálatos receptjeiről is, mert ugye kétszer mégsem lehet feltenni a blogra ugyanazt a kaját...), ha tehetem kipróbálom a Viksi-féle szilvatortát.

Íme a recept:
Évekkel ezelőtt egy barátnőmnél ettem ezt a tortát. Annyira ízlett, hogy rögtön feljegyeztem a receptet. Minden ősszel, amikor érik a szilva, előkeresem a receptes dobozomból a már meglehetősen gyűrött papírt.
Gyorsan elkészíthető, a hozzávalókat csak össze kell rázni.
Emlékeim szerint, az eredetije egy Dr. Oetker szakácskönyvben van.

Hozzávalók:
Tésztához: 125g liszt, 2 tk sütőpor, 75g cukor, 1 vaníliás cukor, 1 tojás, 100g túró, 100ml étolaj, 100 tejszín, 500 g szilva
Formába: 20g darált mandula
Tetejére: 100 ml tejszín, 1 tojás, 25g darált mandula, 1 ek cukor

A szilvát kimagozzuk, negyedekre felvágjuk.
A lisztet a sütőporral elkeverjük, átszitáljuk, majd a cukorral és a vaníliás cukorral elvegyítjük. Hozzáadjuk a tojást, túrót, olajat és a tejszínt. Az edényt lezárjuk, összerázzuk, majd habverővel átkeverjük.
Egy 28 cm átmérőjű tortaformát kivajazunk, majd mandulával megszórjuk. Készíthető mandula nélkül is, ebben az esetben lisztezzük ki a format. Beleöntjük a tésztát, elsimítjuk. A szilvát cserépszerűen rátesszük. Sütőbe rakjuk. Légkeverős sütőben 160 C, gáz sütőben 2-3 fokozaton összesen 45 percig sütjük.
A tetejéhez a tejszínt, tojást, mandulát (itt is elhagyható a mandula) és a cukrot elkeverjük. 20 perc sütés után az öntetet elosztjuk a tortán, visszatesszük a hátralévő 25 percre és készre sütjük.
A süteményt hagyjuk kihűlni, utána szeleteljük.

3 megjegyzés:

Unknown írta...

ez a felső kép, óriásiak rajta a színek! Nagyon tetszik! ;)

? írta...

jó blog, blog.hu- ra vele, bp

Névtelen írta...

Javasolnám, hogy egyszer próbáld a tetejére az öntetbe nem darált hanem szeletelt vagy darabosra vágott mandulát tenni.