2008. szeptember 4., csütörtök

Kovászos uborka leves


Furcsa ellentmondás, hogy azoknál, akiknek ezt a levest a legjobban ajánlanám – úgyis mint másnapos gyomrot gyakran ápolgató egyedül- vagy párban álló fiatalabb korosztály – jellemzően a legritkább esetben fordul elő kovászos uborka. (Hacsak nem a nagymama csomagolt pár darabot hétvégén a fasírozott mellé, de ez sem gyakori egybeesés).
Sajnálhatják pedig, mert egy-egy erősebb buli után nincs még egy dolog, ami ilyen jótékony hatással lenne a bizonytalan gyomorra. Persze más esetben is el tudom képzelni a fogyasztását, kánikulai napokon különösen, de az előbbi szituációban a receptre való felírását sem tartanám túlzásnak :-)
Én is a Nagyitól kaptam az uborkát, nagy csatos dobozban, egy akkora adagot, hogy egyesével megeszegetve kb. karácsonyig eltartott volna. Így viszont elég hamar elfogyott …

Szóval, amíg még szép idő van és süt a nap, aki tud csináljon, aki nem tud szerezzen kovászos uborkát akárhogyan is :-)

Hozzávalók: 5 dl joghurt, 2,5 dl jéghideg szénsavas ásványvíz, 1 evőkanál tejszínes reszelt torma, kb. 10 kicsi kovászosuborka, 1 kicsi gerezd fokhagyma, 1-2 szelet sonka

Az uborkákból 8db-ot meghámozok, kettőt héjjal együtt aprítok fel (különben nem lesz elég homogén a püré), majd turmixba vagy aprítógépbe teszem, és egy kis hideg vízzel, tormával és a fokhagymával jó sokáig zúzom, míg teljesen homogén pürét nem kapok. Egy nagy tálba teszem, és a turmixban összemixelem a vizet, a joghurtot és egy kiskanál sót. A szénsavtól nem kell félni, mert a keverés során a 99%-a távozik, de én úgy hiszem, hogy attól az 1%-tól lesz egy kicsit finomabb :-)
Ráöntöm az uborkára, jól összekeverem, jéghidegen tálalom, egy kis pirított sonkával.


mások is főztek hasonlót már, lehet válogatni:



2 megjegyzés:

Gabojsza írta...

hmmm...ez tetszik:-)

Unknown írta...

Tündéri fogalmazás, nem utolsó sorban finom is. Minden ajánlást figyelembe véve, valóban mennyei!Í