2010. augusztus 26., csütörtök

Tojásos nokedli


Megláttam a piacon a frissen érkezett fejes salátákat, és egyből egy jó tojásos galuska jutott eszembe. Tojásos galuskát mindig salátával eszem, más kajákhoz viszont soha nem szoktam csinálni (pedig az újkrumpliból készült paprikás krumpli is finom vele)

Mamától már régóta hallom, hogy milyen jó galuska receptet talált a neten, nem ragad, nem eseik szét, kiírta, de már nem tudja honnan származik. Most mégis megtalálta az eredetijét. Kár, hogy a párizsi pullet paprikakor még ezt nem ismeretem.

Hozzávalók:
nokedlihez: 35 deka liszt, 1 tojás, 1 tojás sárgája, víz, 1 kiskanál só, 2 ek olaj
6-7 tojásból félig megsütött rántotta
salátához:1 fej fejessaláta, víz, cukor, só, ecet/citromlé

A galuskát a következőképpen készítjük el. Mivel a galuskatésztát se sokat kevergetni, se állni hagyni nem szabad, ezért először a sós vizet tesszük fel forrni, és ha mér rögtön forr, akkor állítjuk össze a tésztát.

Egy mérőpohárba tesszük a tojásokat és annyi vizet öntünk hozzá, hogy 350 ml legyen, majd összekeverjük. Egy tálba öntjük a lisztet, a sót és hozzáadjuk a mérőpohár tartalmát. Fakanállal gyorsan összedolgozzuk, majd kiszaggatjuk. Ezt a mennyiséget két-három adagba szaggatjuk, nem egyszerre. Ha a galuskák feljöttek a víz tetejére, már készen is vannak. Forró olajba szedjük és megforgatjuk.

Elkészítjük a rántottát, majd mikor még kicsit rezgős, rátesszük a kifőtt galuskákra.

A salátaöntet arányait nem tudom, de fél deci vízbe ízlés szerint teszünk sót, cukrot, ecetet. Akkor jó, ha nagyon fűszeres. Leöntjük vele a jól megmosott, levelekre szedett salátát.

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Nahát, nem gondoltam volna, hogy egy ilyen egyszerű kaját is el lehet többféleképp készíteni :-). De komolyan! (én mindig a serpenyőbe szűröm a nokedlit, ráütöm a tojásokat, és úgy sütöm meg :-)).
A fejes sali tényleg alap hozzá, de nálunk még koviubival is csúszik.
Örülök, hogy visszatértél, remélem, ezután tudsz majd gyakrabban írni!
Zsófi

Seafalcon írta...

csatlakozom. A tojásos nokedlinél a nokedlire ütöm rá a tojást, és addig forrósítom, amíg egy kicsit rá nem sül. A tojás maradjon lágy...