2011. szeptember 26., hétfő

Sült-töltött citromok


A leges-legalapabb előétel, évekkel ezelőtt láttam Jamie valamelyik könyvében. Én sajnos utálom a friss bazsalikomot, az eredeti recept pedig azzal készült. Aki akar, tehet bele azt, de petrezselyemmel is isteni. Én nagyon gyakran készítek, és van belőle egy spenótos-rikottás variáció is, de gondolom mindenki számára nyilvánvaló, hogy a lehetőségek száma szinte korlátlan, csomó dolog mehet bele, csak a mozzarellát ne hagyjuk ki belőle:-)) A végeredmény egy citromos-füstölt illatú olvadó sajt pirítóson, nagyon-nagyon finom.

Hozzávalók: 5 citrom, 1 csokor petrezselyem, 10 dkg feketeerdei sonka, 2 mozzarellagolyó, olivaolaj, 10-15 koktélparadicsom

A citromokat jól megmossuk, és félbevágjuk, a levét kifacsarjuk, és a fehér hártyás részt kikaparjuk. A fél citromokat megpakoljuk az apróra vágott sonka, petrezselyem és paradicsom keverékével, meglocsoljuk olivaolajjal, sózzuk, borsozzuk és befedjük a mozarella szeletekkel. Én még az előzetesen kicsavart citromléből is szoktam rá löttyinteni egy kiskanállal. A sütőben alaposan összesütjük, és forrón tálaljuk. Pirítósra, vagy friss bagettre borítva a legjobb előételek egyike, de önmagában borkorinak is szuper, de vigyázzunk, akkor háromszor annyi fogy belőle.

4 megjegyzés:

Hobbychef írta...

Érdekes. No de milyen olasz lennél? A bazsalikom náluk alapfűszer. Paradicsom elképzelhetetlen nélküle.

Mignonok írta...

Hát ha a kaja alapján kéne választani, azt hiszem nem lennék olasz. Kínai lennék, esetleg indiai:-))

Lora írta...

Ez nekem eddig miért maradt ki az életemből? Pedig nagyon jól hangzik. Köszi, ki fogom próbálni :)

TeaRoom írta...

Hű de guszta, kipróbáljuk! :)