2009. október 24., szombat

Naschmarkt

Más okok miatt mentem, de a szállást sikerült úgy foglalnom, hogy 5 perc sétára legyen a Naschmarkt-tól, Bécs leghíresebb és legnagyobb "nassoló" piacától.
Már a 18. század óta létezik, bár eleinte főleg tejtermékeket árultak, most már szinte minden kapható. A zöldség gyümölcs kínálaton kívül főleg a bio, hal, ázsiai termékek dominálnak. Vasárnap kivételével minden nap nyitva van, és szombaton kiegészül egy bolhapiaccal is, amihez én egy kicsit nagyobb reményeket fűztem, mint ami valójában volt. A HVG cikke szerint a legjobb üzletek reggel 5 és 7 között köttetnek, hát én csak 9-re értem oda, lehet, hogy ez lehetett a baj, de ahogy végigsétáltam az asztalok között, az volt az érzésem, hogy sok koszos, kopott mások által már megunt dolgot próbálnak eladni, nem sok sikerrel.


De a piac élelmiszer része teljesen magával ragadott. Először is a választék és a minőség elképesztő. A nálunk csak a szakácskönyvekből ismert hozzávalók, mint a pak choi, friss mango, passion fruit, különböző keleti zöldségek és fűszerek, az egzotikus gyümölcsökről már nem is beszélve mind ott sorakoznak a zöldségesek asztalain, persze a hagyományos zöldségek és gyümölcsök mellett. Hatalmas a saláta és a fűszernövény kínálat is.




Aztán ott van a rengeteg olivabogyó, különböző kenőke, marinált ezmegaz, friss sajt, friss tészta, kolbász, szalámi árus. Mind kinyújtott kézzel, falatkával várja az embert. Az olajbogyó választék zavarba ejtő a sima fekete zöld, kicsi, nagy mellett a különböző töltött (sajt, paprika, mandula, pisztácia) olajbogyókból választhatunk. Nekem azért a sima kicsi fekete ízlik még mindig a legjobban.


Az egzotikus fűszer és szárított gyümölcs árusokból is rengeteg van, meg aztán ott vannak az ázsiai boltok is, ahol minden létező hozzávalót, edényt meg lehet kapni az ázsiai ételekhez.


Hal árusból főleg a piac elején található jópár. Különböző - az általam legfeljebb csak az olasz halpiacon látott tengeri halaktól elkezdve, polip, garnéla, kagyló, és szárított, illetve fagyasztott tenger gyümölcsei is kaphatók.



És persze ott vannak a híres osztrák pékségek, meg a bor és lekvár árusok is, hogy a virágosokat ne is említsem.


A piac mint éttermi negyed is működik, a beülős kis éttermek bárok mindig tele vannak, és egytől egyig nagyon finom étellel és jó hangulattal várnak. Természetesen van jó pár ázsiai- thai, vietnami, japán, indiai, kínai étterem. Sőt, van egy thai férfi, aki a szabadban elvitelre főzi a tésztákat. A Tokoriban szemkápráztató sushi tálakat lehet enni, én ropogós kacsát kóstoltam pirított tésztával.

Van egypár boros-sajtos--felvágottas falatozó, meg a kebabosok is persze. Aztán a halpultok mellett jópár hal étterem. Mi egy egészen kicsi Bar di Mare nevezetű bárba ültünk be pont a piac bejáratánál, és valami elképesztő finomat ettünk. Az egész helyiség nem több, mint 20 nm, a konyha és egyben van az étterem résszel, mégis hihetetlen tisztaság és rend uralkodik.

És persze ott van a többi bár és kis étterem, ahol reggelizni, vacsorázni, vagy csak iszogatni ugyanúgy lehet. A Neniben ettem életem legjobb sajttortáját!
Aki nem tudná hol van, könnyű megtalálni, az Operától és a Mariahilfertől egyaránt 5 perc gyalog. Ha arra jártok, nézzetek be, legalább egy bárány kebab erejéig, arra sajnos már nem jutott idő, illetve kapacitás.

4 megjegyzés:

"saját levében" írta...

Hát igen. Már 20 év eltelt a rendszerváltás óta de még mindig nem élünk úgy mint ők. :((

Hinyenc írta...

anno engem is magával ragadt a naschmarkt hangulata, de miután jobban megismertem a várost rájöttem, hogy a naschmarkt ma már elsősorban a turistáknak van.. a bécsiek se elsősorban a naschmarktot keresik fel, hanem a különféle negyedekben lévő szombati piacokat. ahol a naschmarkti árak töredékéért be lehet szerezni ugyanazon élelmiszereket!

Névtelen írta...

Boldog szülinapot Zsófika!!!

Névtelen írta...

Kedves Mennyei mignon,

Először is BUÉK! Másodszor a segítséged szeretném kérni, mivel Bécsbe készülünk, és a jó uramat főként a tengeri kütyük érdeklik, de nem tudom, megéri -e kimenni, avagy a naschmarkt nagyon drága. Tudnál mondani valamit az ottani árakról? vagy ismersz esetleg más piacot is Bécsben, ahová a helyiek járnak.

Köszönettel: Edina