Valami karácsonyi hangulatot próbálnék teremteni szintén, ahogy látom a kollégák blogjain is, mindenki lassan ráhangolódik az ünnepekre. Sajnos nálunk még csak az év végi idegbetegség érződött eddig, adventi hangulatot nemigen tapasztaltunk, pont emiatt az oldalon is akadozott a tartalomszolgáltatás, ahogy a hűséges olvasók észrevették, és szóvá is tették. A legszűkebben is hattagú családom részére december 18-án egyetlen ajándékot tudok felmutatni, és annak az örömteli körülménynek a figyelembevételével, hogy szombat is munkanap, kezdenek minimálisra csökkenni az esélyeim. Tovább súlyosbítja helyzetemet, hogy nem vagyok egy kimondott dekupázsoló, hímző vagy barkácsoló fajta, valószínűleg pont ezért el sem tudom képzelni, hogy magam készítsek ajándékot (meg valljuk be, nem is lenne benne sok köszönet :-)). Mindegy, valami majd csak lesz az utolsó napok stresszhelyzetei az egyetemen is mindig a legjobbat hozták ki belőlem vizsgák előtt… Szóval karácsonyi ráhangolódásnak csináltam ezt a fűszeres mézes almakompótot, jó sok gyömbérrel, vaníliával és citrommal. Univerzális fogás: magában is finom, ha kicsit édesebbre csináljuk, akkor sütik mellé adhatjuk, ha pedig kicsit savanykásabbra és gyömbéresebbre, akkor húsokhoz lesz szuper köret.
Hozzávalók: 1kg alma, 2 rúd fahéj, 2 tk reszelt gyömbér, 1 citrom, 1 vanília rúd, 1 csipet őrölt szegfűbors, néhány szegfűszeg, 8-10 ek méz
Az almát megpucolom és feldarabolom, és annyi vizet öntök rá, hogy ellepje. A fűszerek hozzáadásával addig főzöm, míg megpuhul (de vigyázzunk, ne főzzük szét). A citromot és mézet csak azután adom hozzá, hogy langyosra hűlt. Ilyenkor még kóstoljuk meg, és ízesítsük utána, ahogy nekünk tetszik.
Hozzávalók: 1kg alma, 2 rúd fahéj, 2 tk reszelt gyömbér, 1 citrom, 1 vanília rúd, 1 csipet őrölt szegfűbors, néhány szegfűszeg, 8-10 ek méz
Az almát megpucolom és feldarabolom, és annyi vizet öntök rá, hogy ellepje. A fűszerek hozzáadásával addig főzöm, míg megpuhul (de vigyázzunk, ne főzzük szét). A citromot és mézet csak azután adom hozzá, hogy langyosra hűlt. Ilyenkor még kóstoljuk meg, és ízesítsük utána, ahogy nekünk tetszik.
3 megjegyzés:
én ilyen kompótnak ebben az üvegben örülnék... dekupázs helyett nyilván :)
Hetek óta jár a fejemben, hogy valami finom, fűszeres almakompótot készítenék-ennék, méghozzá - ha lehet - melegen, s erre sorban lekőröznek a bloggertársak. Ideje lesz a tettek mezejére lépni. A Te változatod különösen megfogott és a fotó is gyönyörű...
Megjegyzés küldése