2008. december 15., hétfő

Karamellizált diótorta


Kicsit elragadott minket a karácsonyi őrület, de sajnos még nem a bejglisütés és a mézeskalács habdíszítésének megtervezése miatt nem tudtunk gép elé ülni...de majd az is eljön egyszer...remélem...
Szóval ezt a tortát az egyik aktuális kedvenc gasztroblogomról szedtem. A tészta klasszikus omlóstészta, a töltelék pedig szinte színtiszta dió egy kis mézes karamellel megbolondítva, hogy összetartsa az egészet. Nem mondom, hogy nem tömény, de a dió fanyarsága jól ellensúlyozza a karamell édességét, sőt egy kis karamell vagy vaníliafagyival fel is lazíthatjuk. Téli estékre, vasárnap délutáni olvasgatáshoz, vagy a karácsonyi menü záró akkordjaként is kiváló választás. Elvileg 3-4 napig friss marad, akinél ezt be is bizonyítja, ott nagy baj van... ;o)

Hozzávalók:
a tésztához: 25 deka liszt, só, 12 deka hideg vaj darabokra tépkedve, 1 ek cukor, 1 tojás sárgája, fél deci hideg víz
a töltelékhez: 40 deka dió nagy darabokra vagy félbe vágva, 1 ek dióolaj (de jó a sima is, nekem csak az volt), 25 deka cukor, 12 ml víz, 6 ek méz, 4 ek tejszín


A tésztát gyorsan összegyúrjuk (összemorzsoljuk), vigyázva, hogy minél kevésbé melegedjen fel. Ha összeállt, hűtőbe tesszük 20 percre.
Közben elkészítjük a tölteléket.
Egy tepsibe beleöntjük a diót, ráöntjük az olajat és betoljuk a sütőbe, kábé 5 percre, hogy megpiruljon.
A tésztát kinyújtjuk, kivajazott kilisztezett tortaformába simítjuk, az oldalát eldoglozzuk és betoljuk a 180 fokos sütőbe. Kb 25 perc múlva, amikor szép barna színű lesz, jöhet is ki.
Amíg sül a tészta folytatjuk a tölteléket. Egy lábasban megkaramellizáljuk a cukrot a vízzel, majd hozzáadjuk a mézet és a tejszínt. Végül belekeverjük a diót is.
Mikor a tészta kihűlt, megpakoljuk bronz színben pompázó ragacsos diótöltelékkel.

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szia Mignon,

ez az új kedvenc blogod egy vesztőhely. :-)
Nem semmi kiscsaj, ráadásul én is imádom a francia sütiket, na jó meg úgy caklipakli a franciákat. ;-)
Jöhet több adaptáció is.

Lizi

Lilla írta...

Anzioban nyaraltunk 4 éve. Ott kaptunk minden reggel ilyen sütit. Azóta sem láttam sehol. Azonnal mentettek a receptet :-)