2009. február 24., kedd

Mexikói sertésszűz édesburgonyával és joghurtos mártogatóval



Ha külföldön járok egyvalami biztos, hogy a táskámba kerül: valamilyen gasztronómiai témájú magazin. Tavalyi londoni látogatásom során sem volt ez másképp, vagy 4-5 ilyen olyan gyönyörű újsággal és extra húsvéti melléklettel tértem haza. Az alábbi recept a Delicious egyik múltévi számát gazdagítja. Úgy készítettem el a receptet, ahogy le volt írva, de a következő módosításokat javasolnám: édesburgonya helyett - amit aranyárban mérnek a piacon, a 4 darabért fizettem 1300 Ftot - használjunk nyugodtan sütőtököt, vagy ha hagyományosabb ízvilágot szeretnénk elérni, sima héjában sült krumplit. Tarja helyett - ami a fotón szerepel - pedig sertésszüzet. A többi úgy jó, ahogy van!

Hozzávalók: 2 sertésszűz, 1 kiló krumpli/édesburgonya/sütőtök, 2 deci joghurt, 1 lime lereszelt héja és leve, plusz egy másik lime leve, csokor friss koriander, 1 tk köménymag, 1 ek barnacukor, 1 tk csemege paprika/cayenne bors, 2 gerezd fokhagyma, 4 ek olivaolaj

A húspáchoz összekeverjük a cukrot az olivaolajjal, belenyomjuk a fokhagymagerezdeket, és hozzákeverjük az összes fűszert. Megkenjük vele a sertésszüzeket, és egy fél órára (vagy egy éjszakára) berakjuk a hűtőbe. A krumplit négybe vágjuk és sütőpapírral bélelt tepsiben 200 fokon 45 perc alatt puhára sütjük. Serpenyőben 2-2 perc alatt megpirítjuk a szüzek minden oldalát, majd egy tepsiben a sütőbe tolva nem több! mint 15 perc alatt megsütjük őket. Mialatt sül, gyorsan megcsináljuk a joghurtos mártogatót: a joghurtot összekeverjük a lime-ok levével és az egyik lime lereszelt héjával, majd egy csokor koriander felaprított levelét is belerakjuk.

Nincsenek megjegyzések: