2009. február 9., hétfő

Rozmaringos fűszeres karaj barackkal


Ez a husi biztosan finomabb friss illatos őszibarackkal, de komolyan mondom, hogy befőttből sem volt rossz. Nem mindegy persze, hogy milyen a befőtt, én a Nagyi nyáron eltett barackját használtam, és nagyon jól működött, pedig nem vagyok túl nagy rajongója a gyümölcsös húsoknak, ezt talán már említettem is. Ezt a receptet valamikor Jamie műsorában láttam, de lehet, hogy nem is ez volt pontosan, alig emlékszem rá, lehet, hogy nem barack volt, vagy nem karaj, vagy nem rozmaring.

Vigyázat! A kötözéshez ne használjunk színezett spárgát, cérnát, fonalat, mert könnyen úgy járhatunk mint Bridget Jones a kék húslevessel.


Hozzávalók: ½ kg karaj egyben csont nélkül, 1 üveg illatos barackbefőtt, néhány rozmaring ág, 5-6 kanál olaj, fehér bors, fahéj, só

A húst megmossuk, és alaposan bedörzsöljük a fehérbors, fahéj és só keverékével. Kicsit állni hagyjuk, amíg kinyitjuk a barackbefőttet és egy szűrőben jól lecsöpögtetjük. Veszünk ezután egy darab spárgát és a jól befűszerezett húsra körkörös mozdulatokkal rákötözzük a fél barackokat, amiket előzetesen alaposan rálapogattunk. Öntünk alá egy kis olajat, és egy deci vizet, és lefedve 200 fokos sütőben kb 1 órán át sütjük. Ezután megnézzük, elég puha-e és ha igen beledobáljuk a rozmaringot, és még 10-15 percig fólia nélkül sütjük. Én a friss rozmaringot mindig csak a vége felé szeretem beletenni igy nem fő szét teljesen de kiadja az aromáját, ami esetünkben bőven elég is. Kicsit várjunk, míg kihűl, aztán óvatosan vágjuk le róla a spárgát, és szeleteljük fel.


3 megjegyzés:

sedith írta...

Hmm, nagyon jól néz ki. De bennem van az előítélet a hús-gyümölccsel kapcsolatban. Bár már volt nagyon kellemes meglepetésem és ízlett az ilyen párosítás.
Egyszer én is láttam Jamie-nél egy nagyob furcsaságot: őzhús csokimártással. Na, akkor is csak bámultam, mint borjú az új kapuban. De azt mondtam, ha elém tennék és nem tudnám, mi az, lehet nagyon ízlene. Szóval nagyon azon vagyok, hyog legyőzzem saját magam (a férjemmel nem is próbálkozom már) és túllépjek az ilyen határokon.
Üdv, Edith

sedith írta...

Ismét én... Nézz be hozzám, vár egy játék! (Kalandok a konyhában)
Edith

Mignonok írta...

köszönöm, már megyek is!! :-)