2010. április 28., szerda

Sajttorta


Aki nem ismeri, a száját húzza, mikor meghallja, mert - gondolom - valami trappista sajtos édesség egy csodálatos édesség jut eszébe...de ha egyszer megkóstolod...

Mióta Bécsben a Neniben egy csodálatos szelet sajttortát ettem, azóta keresem a tökéletes receptet. Hogy mennyi a sajt-tejföl-tejszín-tojás arány, az receptről receptre változik, mintahogy az is, hogy vízfürdőben, vagy egyszerűen sütőben sütjük. Az alaptortára lehet különböző gyümölcsöket és önteteket rakni, ezúttal én Speculoos krémből (még Párizsból) és tejszínből főztem egy kis karamell öntetet.

Nem túl édes, de nagyon különleges ízű és selymes állagú lett.

Hozzávalók: 30 deka keksz (valamilyen digestive a legjobb), 12,5 deka vaj olvasztva, 60 deka sajtkrém (Philadelphia, de most anyagi okokból Tesco sajátmárkás sajtkrémmel csináltam), 15 deka porcukor, 3 tojás, 3 tojás sárgája, 1 deci tejföl, 1 deci tejszín, 1 ek liszt, 1 citrom leve és héja

A kekszet megtörjük. Én be szoktam rakni egy műanyag zacskóba, a zacskót bekötöm és becsavarom egy konyharuhába, majd húsklopfolóval megütögetem. A vajat megolvasztjuk és összekeverjük a kekszmorzsával, majd egy kerek (23-26 cm) tortaforma aljába nyomkodjuk.
A krémhez kikeverjük a sajtkrémet a porcukorral, hozzáadjuk a tejfölt, a tejszínt, tojásokat egyenként, majd a tojássárgákat, a citrom levélt és lereszelt héját és végül a lisztet is.
Ráöntjük a keksz alapra. Ezután két lehetőség közül választhatunk. Vagy 180 fokon megsütjük kb 45 perc alatt. Vagy pedig becsomagoljuk a tepsit alufóliába és berakjuk egy nagyobb tálba, amibe forró vizet öntünk úgy, hogy a tepsi feléig érjen a víz, és így sütjük meg kb 50-60 perc alatt.
Ezután rakhatunk a tetejére bármilyen gyümölcsöt, vagy csoki-, karamell- illetve citromkrémet.

6 megjegyzés:

Névtelen írta...

Nagyon jól néz ki. :)

Babafronton mi a helyzet? :)

Méhn Niki írta...

Nekem is vár egy doboz krémsajt hogy sajttortaként szépítse meg valamelyik délutánunkat. :D
Nagyon jól néz ki! :)

ahimsa írta...

Ez nagyon-nagyon guszta lett! Veszélyes, mert mindjárt itt a fürdőruha szezon...

Chef Viki írta...

Juj de nagyon ott van!!! A nyál összefutott a számban...

Névtelen írta...

Nem írtad meg, hogy ez "a" recept, vagyis megtaláltad az igazit, vagy még keresed :-)? (azért kukacoskodom, mert egyenlőre én is keresem a tökéletes sajttorta receptjét)

Csatlakoznék Trichterwinde-hez: mi újság bébi-ügyben, gratulálhatunk már?
Üdv, Zsófi

Lacusru írta...

A CORA-ban mindenütt lehet kimért sajtkrémet venni. Ma éppen 1599HUF / kg.
Esetleg METRO áruház, ott kilós vödrös hasonló áron.
CBA saját márkás natur krémsajt, de nem mindenhol lehet kapni... inkább vidéken elérhető. Utoljára 129 HUF / 100gr láttam, de kb. egy éve!