Csülök sütésre ritkán van alkalom. Mert gondoljuk csak meg: két főre nem áll neki az ember, hiszen egy csülök két embernek sok, mindenképpen vendégek kellenek hozzá.
De a vendégek többsége (legalábbis a mi társaságunkban) leginkább könnyű vacsorára szavaz, a csülök általában rémisztően hat a baráti körünket nagyrészt kitevő zsír és szénhidrátfóbiás harmincasok között (saját magunkat is beleértve :-)).
Aztán ott az időtényező, egy jó sült csülök elkészítéséhez minimum három óra kell, de valójában a szabály az, hogy a ráfordított sütési idő egyenesen arányos a végeredménnyel. Így nem tartom túlzásnak a 8-10 órát sem (Nigellánál ugye láttunk már 24 órán át sütött bárányt, bár én nem tudnék aludni, ha menne éjjel a sütő, egészen biztosan tűzvészről álmodnék, és percenként felkelnék megnézni nem ég-e a ház:-)).
A képen látható darab 6 órán keresztül sült, ritkán van idő ennyit várni. Ez alkalommal szerencsére volt: a semmittevős-otthonlévős szombat frappáns alkalomnak bizonyult, plusz a lányok is átjöttek (pont az a kettő, aki szerencsére nem a nap 24 órájában aggódik a súlya miatt :-)).
3 dologra figyeljünk nagyon: az alapos sózásra, a tökéletes befedésre, és a végén a többszöri locsolgatásra. Ha ezt lelkiismeretesen végigcsináljuk, a világ legjobb csülkét kapjuk omlós, olvadós, ize, és vajpoha lesz, és kb. 10 perc néma falatozás után a tepsiben csak egy klasszikus frédibéni csont marad.
Hozzávalók: 1 db felső (azt hiszem így hívják) csülök, egy üveg barna sör,
A megmosott húst mindenhol nagyon alaposan bedörzsöljük a só, bors és kömény hozzáadásával készített fűszerkeverékkel. Nyugodtan használjanak köményt azok is, akik nem kifejezetten szeretik, a malaccal ugyanis csodát tesz, és 6 óra sütés után csak a zamatos hús marad, ott már nem lehet a köményt külön beazonosítani. Hagyjuk állni 10 percet, aztán tegyük egy nagy tepsibe, öntsünk alá kb.
7 megjegyzés:
Szia!
Nekem mindig a hőmérsékletekkel van bajom :( Hány fokon kezded el sütni??
A hétvégén lehet, hogy meglepem a férjemet :)))
Szia! a max hőmérséklettől 1/4 fordulattal vissza. Ha spéci sütőd van, akkor az alsó sütést és a levegőkeringtetést állítsd be. Pirításhoz pedig a végén a felső grillt is kapcsold be.
Nagyon szép lett a bőre, csodaszép ropogós lehetett! No meg gondolom szép szaftos is maradt a hús. Nagyon nem szeretem a magyar "ropogós" sülteket, amik nem ropogósak, de cserébe teljesen szárazak. A bajorok/frankok valahogy mégis meg tudják oldani, hogy ropogós legyen és szaftos is egyben.
Hogy egycsülök két emberre sok? Ditémmel ketten szoktunk enni egyet itt Erlangenben a Berg lábánál - de egy egész csülök is hamar eltűnik nálam, ha nagyon éhes vagyok ;)
Egyébként sertés helyett ha pl. báránycsülköt készítesz, akkor az jóval kisebb méretű, s jóval gyakrabban lehetne csülköt sütni ;)
Nem tudok egyetérteni azzal, hogy ritkán van idő 6 órát várni - nagyi hogy csinálta a vasárnapi sültet? Reggel felkelt, befűszerezte, betolta a sütőbe, aztán elment misére. Addig szépen lassan megsült a husi. Ditémmel mi is sütöttünk már így húst - meg az éjszakai módszert is alkalmaztam már többször, pl. chipskészítéskor, vagy marhaalapléfőzésnél. Igaz nekem elektromos a tűzhelyem, szóval nem félek a tűzvésztől ;) No meg ezek mind alacsony hőmérsékleten ill. legalacsonyabb fokozaton folynak.
Ezt a képen láthatót négyen ettük, elfogyott, mintha termeszek rágták volna le a csontról, de kettőnknek sok lett volna azért:-))
szerencsés vagy, nekem sajnos luxus a 6 óra, hétvégén is állandóan jövünk-megyünk rohanunk de ez most tényleg olyan jól sikerült, hogy komolyan megforult a fejemben, hogy csak azért szabaddá teszek egy hétvégét, hogy megismételjük :-)
épp erre utaltam a vasárnapi misével, hogy a jövés-menésbe beilleszthető a lassú hosszú sütés - persze ehhez nem szabad állandóan azon pánikolni, hogy mindjárt leég a lakás, meg mire hazaérünk biztos már ott lesznek a tűzoltók stb. ;)
Én vagyok az egyik 30-as, aki alkalomadtán hajlandó figyelmen kívül hagyni a szénhidrátok és egyéb zsírosságok ártó hatását, és egyben az a szerencsés is, aki megkóstolhatta a sütőből kivett friss csülköt.
Csak bátorítani tudok mindenkit, hogy próbálja ki a receptet, fantasztikus.
A tálalás után egyszer csak néma csönd lett, mindannyian a tányér fölé hajoltunk, és élveztük a hol omlós, hol ropogós részeket. 5 perc múlva felnéztünk, és ijedten tapasztaltuk, hogy te jó ég! ennyi idő alatt felfaltunk mindent:)
Szia!
Ha cocotte-ban sütöm, akkor a sört már az elején hozzá lehet adni?
Megjegyzés küldése