2009. február 12., csütörtök

Fűszeres sült cékla

Túúudom, ez alapból a „kitérdekel” kategória.
Ha száz embert megkérdeznénk, hogy tegye fel a kezét az, aki szívesen jönne el egy sült cékla vacsorára, igen csak gyér lenne az integető kezek erdeje. Pedig a sült cékla vacsi tök finom, olyan mintha gesztenyét, és héjában sült krumplit ennénk csak kevésbé szokványos. Egy kiló cékla 150 Ft maximum, és kis fűszerezéssel, egy-két izgi mártogatóssal csinálhatunk belőle egy meglepő de finom vacsit..

Minél kisebb és kemény céklát válasszunk, mossuk, de ne hámozzuk meg őket.
A cikkekre vágott céklát tegyük sütőpapírra és locsoljuk meg a fűszeres olajjal – melybe előzetesen borsot, őrölt köményt, sót, és chili paprikát keverünk.
Majd csípős, petrezselymes, fokhagymás joghurttal tálaljuk, de ne úgy, mint az este fő attrakcióját, mert akkor hülyének néznek, hanem csak úgy mellesleg tegyünk ki egy tállal a póker- vagy csocsóasztal mellé valahova. Egész este arról fognak kérdezni, hogy mi volt ez és „holtanultad?”

Erre pedig csak egy elnéző mosollyal válaszoljunk.

4 megjegyzés:

sedith írta...

Hát, az én kezem ott integetne!!! Imádoma céklát nyersen, sülve, főve, mindenképpen! Sajnos, valóban nem sokan készítenek ételt belőle, vagy egyáltalán nem sokan eszik, de azért mifelént savanyúságnak szokták készíteni. Vagyis inkább téli salátának nevezném, mert frissen készül. A céklát héjában megfőzni (de megsütni jobb) lerszelni avgy felszeletelni, cukros-sós-ecetes vízzel leönteni és egész köménnyel, reszelt tormával ízesíteni. Mennyei.. cékla!:)

Névtelen írta...

kiprobaltam, de nekem nem sikerult, nem sult meg, pedig 1,5 orat hagytam a sutoben, az egesz krumplk mellette ropogosra sultek...hosszabb ideig kellett volna sutnom? vagy mashol hibaztam?

Mignonok írta...

hát, ennyi idő alatt rég meg kellett volna sülnie, alószínűleg a céklával volt a baj...
legközelebb minél kisebb, és minél frissebb példányokból próbáld ki!!
remélem jól sikerül majd!

Névtelen írta...

Azt hiszem én is ott integetnék. Nálunk rántott cékla szokott előfordulni, meg rántott zeller.Elsőre furán hangzik, de olcsó és finom, és ez manapság nem utolsó szempont.
Üdv Viki