2009. június 11., csütörtök

Rusztikus húsgombócok tejfölben sült kelkáposztával


Ez az étel olyan, mint a népmesében a leány, aki jött is meg nem is, hozott is ajándékot meg nem is. Mert egy részről nagyon finom, vasárnapi ebéd kategóriájú főétel körettel, másrészről azonban nem hízlal, kis (vagy egy kicsit nagyobb jóindulattal) még fogyókúrásnak is mondható. Nálunk otthon elég ritka az ilyen kategóriájú kaja, mert Apu értelmezési tartományában a diétás ételek nem szerepelnek, maximum valami jól sikerült tréfaként gondol a salátákra, vagy bármilyen zöldségköretre. Ezek a gombócok kivételek, talán mert az ízvilág egyáltalán nem diétás, a zöldség köret az egészet mégis könnyűvé teszi.
Természetesen a Nagyi receptje, és nagyon ajánlom kipróbálásra.

Hozzávalók: 6 személyes adaghoz (Egyrészt a Nagyi nem tud kisebb adagokban gondolkodni :-)), másrészt ez másnap is nagyon finom)
1 kg kelkáposzta, 1 nagy pohár tejföl, 2 dl tejszín, 1 kg darált hús, 2 db zsömle, 3 db tojás, 1 fej fokhagyma (reszelve), 1 kávés kanál őrölt bors, 2 kávés kanál piros paprika, 2 fej vöröshagyma, 2 tv paprika, 2 db paradicsom


A darált húst, a tojásokkal, a beáztatott zsömlével, 1 kis kanál színes paprikával, borsssal, fokhagymával alaposan összedolgozzuk, megsózzuk, és kisebb gombócokat formázunk belőle. Picit pihentetjük, közben egy jó nagy lábasban megpirítjuk az apróra vágott hagymát, paprikát, hozzáteszünk egy kis kanál piros paprikát és a szintén felkockázott paradicsomokat. Ebbe az alapba pakoljuk a gombócokat, majd felöntjük az egészet annyi vízzel, hogy félig ellepje. Fedő alatt addig főzzük, míg a gombócok megfőnek, a szaft pedig besűrűsödik. Ezalatt a megmosott és leveleire szedett kelkáposztákat sós vízben megfőzzük, leszűrjük, és egy kivajazott tepsibe pakoljuk. A tejfölt és a tejszínt összekeverjük, megsózzuk, és az egészet ráöntjük a káposztára, és az egészet jól összesütjük.

Nincsenek megjegyzések: