2009. június 10., szerda

Pisztáciás tartelett


Ha tartelett sütésre adom a fejem, általában csinálok egy-két adag omlós tésztát és többfajta tölteléket, így még változatosabbak lesznek a kis tortácskák. Már írtam a fenyőmagos tartelettről, a mostani recept csak annyiban különbözik, hogy felháborítóan méregdrága pisztácia jön az ugyancsak méregdrága (de eggyel olcsóbb) fenyőmag helyett, és a krémet kicsit megkaramellizálom.


Hozzávalók (kb 6 tartelett formához):

A hozzávalók mennyiségét a tészta és a krém esetén is egy adagra adom meg.

az omlós tésztához: 20 deka liszt, 7 deka porcukor, 12 deka hideg vaj darabkákra vágva, 1 tojássárgája, 1 csipet só
a töltelékhez: 15 deka pisztácia, 2 tojás, 8 deka olvasztott vaj, 10 deka cukor, 10 deka méz, 2 tk vanília kivonat/aroma/komplett


A tésztához villámgyorsan összedolgozom a hozzávalókat, majd hűtőbe teszem a tésztát pihenni úgy fél órára. 3-5 mm vékonyra nyújtom lisztezett deszkán, majd kicsit nagyobb köröket szaggatok belőle, mint a tortácska formák. Belesimítom a tortaformákba a tésztát, és lesúlyozva (vagy anélkül) 200 fokon 15-20 percig sütöm őket. Közben összeállítom a krémet. A cukrot megkaramellizálom, , beleöntöm a mézet is és nagyon kicsi vízzel felengedem. A tojásokat felverem, beleteszem a karamellt, a vaníliát meg az olvasztott vajat. Mindegyik kis tortácskába töltök egy kis krémet, majd megszóróm pisztáciával. Visszatolom a sütőbe még 10 percre.

3 megjegyzés:

szepyke írta...

Juj, mennyire imádom a pisztáciát!

Ági, aki főz írta...

Én a múltkor az omlós tésztába tettem a pisztáciát, nem volt rossz... ez is biztos isteni.

Nem tudom hol veszed, de én úgy emlékszem, hogy az arabnál 6000 kilója, pucolva.

szepyke írta...

A nagycsarnokra gondolsz, az arab alatt, mert ott is 6000 kilója. Pucolva. Horror...