2009. február 16., hétfő

Marokkói csirke


Végre én is egy normális kajával rukkolok elő, nem mindig csak a desszertek körül pörögök. Egyszer már írtam a marokkói paradicsomlevesről, most ugyanonnan következik, de ezúttal egy főétel. Bár a Másik Mignonnal jártunk egy marokkói főzőtanfolyamon, mégsem tettünk közzé eddig semmit az ott tanultakból - és persze ez sem onnan való - pedig visszaemlékezve igazán finom volt mind a mentatea, mind a tabouleh, a narancsos csirkeszárny ésatöbbi. Lehet, hogy a következő főzőszeánsz alkalmával előrántjuk a recepteket.
A recept eredetijét úgy emlékszem, a Domestic Goddess-en olvastam.
Akit elriaszt, hogy az egyik öcsém azt mondta rá, hogy olyan mintha tortakrémben főtt csirkecomb lenne, azt megértem, de szerintem nagyon is finom volt az édeskés szószban cuppogó lédús csirkecomb kuszkusszal...
Hozzávalók: 6 csirkecomb, 2 nagy fej hagyma, 1 nagy doboz konzerv paradicsom, 20 deka aszaltsárgabarack (vízbe áztatva éjszakára, vagy 2 perc alatt egy csésze vízben megmikrózva), 4 gerezd fokhagyma, 1 ek koriandermag megpirítva, 10 ek méz, 1kk szerecsendió, 1 kk fahéj, 2 ek fenyőmag (nekem csak szotyim volt, de azzal is nagyon jó), só, olivaolaj
a kuszkuszhoz kuszkusz és húsleves alaplé (mehet bele egy kis mazsola, apróra vágott aszalt sárgabarack, pirított mandula, fenyőmag, szotyi, satöbbi)

Az olajon megpirítom az apróra vágott hagymát, fokhagymát. Rádobom a csirkecombokat, azokat is körbepirítom. Mehet bele a konzerv paradicsom, a méz, az aszaltsárgabarck feldarabolva és a fűszerek (a szotyi/fenyőmag kivételével). Ha nem elég leves, rakok hozzá egy kis vizet és háromnegyed óra alatt megpárolom a combokat. Figyeljetek, nehogy odaégjen, mert nekem sikerült... Közben megcsinálom a kuszkuszt. A forró csirkealaplével leöntöm a kuszkuszt, letakarva megvárom míg magába szívja a nedvességet, és ha végképp ki akarok tenni magamért, akkor a hozzávalóknál felsoroltakból is teszek bele.
Tálalás előtt a csirkét megszórom a fenyőmaggal/szotyival, szórok rá friss koriandert, ha van otthon. És kezdődhet a lakmározás.

2 megjegyzés:

Hinyenc írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Névtelen írta...

Fantasztikus recept!! Mindenképp ki kell próbálnom.