2009. március 16., hétfő

Sült csülök párolt savanyúkáposztával és rozmaringos krumplival


Hétvégén összegyűltünk páran egy régóta tervezett sütögetésre. Tervünk az volt, hogy a nemzeti ünnepet a konyhában főzőcskézve, majd a nappaliban eszegetve töltsük. Ezúton is még egyszer elnézést a csekély másfél órás késésemért... A menüt már előző héten sűrű emailváltások közepette egyeztettük. A fehérboros kagylós tésztát végül a nyári hónapokra halasztottuk, és helyette egy igazi télies főfogást, csülköt szavaztunk meg. Na jó, én mondtam, hogy legyen csülök és senki sem ellenkezett...

Persze tudom, hogy valami olyat kellett volna főzni, ami még nem szerepel a blogon, de hát mit tegyek, ha mostanában állandóan a csülök jár az eszemben... A Másik Mignon már közzétette lekörözhetetlen receptjét, amin nem változtattam sokat, csak annyit, hogy mielőtt nekiálltunk, elfelejtettem rendesen elolvasni a használati utasítást. Be kell valljam, nem voltam a topon aznap. Így más forrásokból beszerzett információkra támaszkodva azt gondoltam, hogy ahány kiló a csülök, annyi óra bőven elég lesz neki a sütőben. Ez korántsincs így. A fejenként másfél kilós csülkök 3 óra 200 fokos lefóliázott sütögetés után sem váltak porhanyóssá. Mi viszont nem nagyon bírtunk már magunkkal. Köszönhetően ugyebár annak is, hogy a reggel 10 órás kezdés helyett dél körül érkeztem meg... Kitaláltuk, hogy lefejtjük a csontról az ideális esetben magától leomló húst, és úgy sütjük tovább sörrel locsolgatva. Grillre állítva a sütő funkcióját a malacdarabok kaptak még egy fél órát és már hozzá is láthattunk.

Köretnek héjában sült krumplit csináltunk hozzá olivaolajjal és friss rozmaringgal megszórva, no meg persze frissen őrölt borssal és sóval. Jól odasült a tepsihez, úgyhogy elképesztő finom volt, Nórát azért sajnálom a tepsi mosogatása miatt, pláne, hogy ő a másik körettel ette a csülökdarabokat. Párolt savanyúkáposztával. Nem is gondoltam, hogy ilyen finom, nem is hízlal, és még egészséges is. Ez ritka egybeesés!

A csülök elkészítését és a szükséges hozzávalókat itt találjátok.

Hozzávalók a káposztához: 1 kg savanyúkáposzta, 5 ek olaj, 3 ek cukor, só, bors, 5 deci víz

A káposztát jól átmossuk. Közben az olajat felmelegítjük, megkaramellizáljuk benne a cukrot, majd rádobjuk a káposztát. Felöntjük fél liter vízzel és fedő alatt 30-40 perc alatt puhára pároljuk. Ha megpuhult levesszük róla a fedőt és jól odakapatjuk...

Hozzávalók a krumplihoz: 1,5 kiló krumpli negyedbe vágva, jól megmosva, olivaolaj, néhány ág rozmaring felaprítva, só, frissen őrölt bors
A krumplikat megmossuk, négybe vágjuk. A tepsit kiolajozzuk, rádobjuk a krumplikat. Megöntözzük a tetejüket is egy kis olajjal. Betoljuk a sütőbe 200 fokra úgy egy órára. Közben párszor megforgatjuk, felkaparjuk az odaégett részeket. Az utolsó negyed órában mehet rá a felaprított friss rozmaring, a só és a bors is.

Nincsenek megjegyzések: