2009. június 22., hétfő

Lillafüred, Pénzpatak, pisztráng


Nagyi szülinapját minden évben Pénzpatakon ünnepli a család: gyönyörű erdők, isteni levegő, fák között átsütő napsugarak. Csend és csillagok. A szerpentint övező sudár törzsű farengeteg. Minden levegővétellel nagy adag stressz és nagyvárosi idegbetegség távozik, a helyét pedig átveszi a nyugalom. Az elénk szaladó kutyát Nadrágnak hívják, tavaly még a párja is megvolt, a Szoknya.

Minden évben ugyanaz a rituálé szerinti program: a szombatot Lillafüreden töltjük, séta, kávézás-szigorúan mindig ugyanott, kisvasút, csoportkép ugyanannál a fánál, ebéd, aztán a teraszon a Nagyi képeslapokat ír a barátnőinek (majd körbejár a házban és az egész családnak alá kell írnia).

Idén annyiban eltértünk a megszokottól, hogy beiktattuk az erdei pisztrángozót, mintegy tízórai jelleggel. Mivel a család egy része még nézni sem szereti a halat, nem hogy enni, ezzel magyarázható, hogy eddig kimaradt a programok közül ez a hely. Hát mit mondjak: hiba volt. Óriási hiba.


A frissen sült pisztráng ropogós kenyérrel, kovászos uborkával és hideg sörrel a fák alatti padon fogyasztva bekerült az életem legjobb 10 étele közé. A bundája fűszeres forró és ropogós, a húsa pedig fehér és omlós. Őrület. Olcsónak nem olcsó (sima sült pisztráng 1650 Ft/db, füstölt pisztráng 1800 Ft/db), de ez csak addig foglalkoztat bárkit is, amíg meg nem kóstolja az első falatot.

Lillafüred és egyébként is nagyon hangulatos kirándulóhely, de az erőben fogyasztott sült pisztránggal valójában megkoronázhatjuk a napot. :-)






10 megjegyzés:

Rossamela írta...

Erősen bólogatok, tényleg benne van az első tízben.
Én nagyon szeretem a halat, de ilyen hihetetlenül friss, jóízű pisztrángot még sehol máshol nem ettem.
És a hely is benne van az első tízben!

sedith írta...

Akkor ez a hely kissé olyan, mint a mi Vármezőnk! Soksn azt mondják, hoyg itt a legfinomabb a pisztráng!:)
Finomnak tényleg finom, az ára is kb. ugyanannyi, mint nálatok, de a kiszolgálás az annyira balkáni, hoyg kataszrtofális. Meg is fogadtuk, hoyg az étterembe többé nem is megyünk vissza. Csak halat venni, a tavaknál.

Unknown írta...

Olyan finom ropogós a pisztráng, hogy az uszonyait is el lehet ropogtatni ;) (Úgy látom a képen, hogy pont ezt hagytátok ki!?) Azt is tegyük hozzá, hogy szépen lecsöpögtetik a halat - azaz a tányéron nem marad semmi zsír sem annak ellenére, hogy előtte a zsírban úszott. Ditémmel mi is nagyon szeretjük az erdei halsütődét a lillafüredi pisztrángtelepen. Szerintem nagyon megéri az árát.

"saját levében" írta...

A Pénzforrást nem találtátok meg véletlenül?

Mignonok írta...

Beatbull! Sajnos csak kezdő halfogyasztó család vagyunk (igen, tudom ez mennyire gáz), az uszonyok elropogtatása elég haladó dolognak tűnik :-)

Mignonok írta...

"SL": a pénzforrást még keressük. Ha megvan, értesítelek. De az is lehet, hogy szó nélkül elröppenek Bora-Borára :-)

Vesta írta...

Ti ki tudtátok találni, miből áll a hét titkos fűszer keveréke? Nekem csak a bors, só, fokhagyma ment, és hiába próbáltam kifaggatni a pincért, őrizte a titkot nagyon:)

Unknown írta...

Mignonok: ;)))) Ditém unokatesója amúgy majdnem az egész halfejet is elropogtatta ;) (Úgy látom a halpofit is otthagytátok!?)

Vesta: Szerintem egy kevés pirospaprika is volt a fűszerek között - de amúgy én sem jöttem rá mindre.

Mignonok írta...

ÁÁÁÁ, nekem esélyem sem volt analizálni a bunda összetevőit. 3 mp alatt elfogyott minden. én csak ízre koncentráltam, másra nem tudtam ...

Beatbull: ígérem legközelebb elfogyasztok egy halfjet a tiszteletedre :-))

Sheila G. írta...

Hát felcsigázódtam, úgyhogy múltkor elmentünk. Nekem csalódás volt. Íztelen, jellegtelen hús, halíz a fasorban sem, sótlan, egyedül a bunda fűszeres valóban, de nem a bundáért mentünk, a hal pedig apró, alig van rajta hús.
Hozzáteszem, halkedvelő csapat vagyunk, és maradunk az eddig beváltnál: megfogjuk a halat, majd megsütöm finomra.