2009. március 5., csütörtök

Csokimousssssse canelloni


Muszáj leszögezzem rögtön az elején, hogy ez vitathatatlanul a legfinomabb édesség amit valaha ettem. És hogy hogyan jutottam a titkos recepthez? Zitustól kaptam karácsonyra egy csudálatos szakács könyvet. Direkt írtam külön, ugyanis a címe a következő: Masterchef's Favourite Recipes. Úgy kell elképzelni a könyvet, hogy minden oldalon egy másik mesterszakács kedvenc receptje van a chef nevével, nemzetiségével, a könyv végén pedig minden szakácsról ott virít egy fotó. Azt hiszem megér egy külön posztot is... Naszóval ebben a könyvben szerepel a desszertek között a csokoládé mousse canelloni. Ez egyike azon kevés receptnek, aminél az összes hozzávaló nevét hallottam már legalább egyszer, tudom, hogy hol lehet beszerezni és hogyan kell felhasználni. És hogy mit is jelent egy desszertben a canelloni? Most már bevallhatom, hogy egy sima csokis palacsintát...de őszintén, hogy nézne már ki a csokikrémes palacsinta elnevezés?

Hozzávalók:
a mousse-hoz: 5 tojássárgája, 12 deka cukor, 10 deka étcsoki, 5 deka vaj, 1 lap zselatin, 3,5 deci tejszín, 2 tojásfehérje, apróra tört mogyoró
a "canelloni"-hoz: 2,5 deci tej, 2 tojás, 40 gramm kakaó, 10 deka liszt, só, kb 1 deci olaj

A csokimousse-hoz gőz fölött felolvasztjuk az étcsokit a vajjal, mikor már kicsit kihűlt, belekeverünk 2 tojássárgáját és a felolvasztott zselatint. A három megmaradt tojássárgát felverem a cukorral, belekeverem az olvasztott csokis masszát, majd a keményre vert tojásfehérjét és a tejszínhabot is beledolgozzuk a csokis keverékbe. Az egészet berakjuk a hűtőbe.

A "canellonihoz", oké, a palacsintához összekeverjük az összes hozzávalót, ha túl sűrű (nekem az volt), teszünk még bele tejet és pihentetjük egy fél órát. Sütés előtt belecsurgatunk kb 1 deci olajat. Ezután közepesen vastag palacsintákat sütünk belőlük. Ha kihűltek, megtöltjük őket csokihabbal, feltekerjük és a tetejét megszórjuk durvára vágott mogyoróval. Hidegen tálaljuk.
Amikor másodszorra csináltam, nem canellonikat csináltam, hanem rakott palacsintát. Úgy is nagyon finom volt.
Aki valami igazán különlegeset akar az asztalra tenni, az lásson neki most!

5 megjegyzés:

Vali írta...

Juj ez nagyon jól néz ki, biztos kipróbálom.

Ági, aki főz írta...

Na jó, ez a recept és főleg ez a fotó teljes mértékben kimeríti a közösség elleni izgatás fogalmát!!!

Chef Viki írta...

Öööö, én úgy látom, hogy ez maga az elkárhozás :-))

Névtelen írta...

Na igen, a fotó erőteljesen hozzájárul a lehetséges bűn elkövetésére. :-)

Durván jól néz ki.

Névtelen írta...

Zs. erről a canelloninak kinéző palacsintáról eszembe jutott az első közös gasztróélményünk, amikor Z-éknél a balcsin 35 fokban 8 főre sütöttünk palacsintát : )
süssünk idén is!