2009. március 23., hétfő

Delhi Darbar indiai étterem


Mindig is imádtam az indiait, imádom, hogy szaftos, fűszeres, csípős (néha éppen ehetetlenül erős, ezt pláne imádom). Eddigi életem legzseniálisabb indiai kajáját Yangoonban ettem. Nagyon sajnálom, hogy akkor még nem volt blogom, mert gasztroszempontból nem örökítettem meg az utazást, így az éttermet sem, de álmomban (nem viccelek) kb. kéthavonta azóta is visszajárok. Úgyhogy felhívom az olvasók figyelmét, hogy senki ne induljon útnak Burmába anélkül, hogy nem jelentkezik nálam az Asoka indiai étterem elérhetőségeiért. Itthon sokáig jártunk a Shalimarba, de néhány éve a kriminális szolgáltatási színvonal miatt új helyek után néztünk.

Egy ilyen új hely a Delhi darbar, a Dohány utcában. Kellemes, végre nem pincehelyiség, hanem klassz nagy ablakokkal rendelkezik az utca irányába. Indiai témájú képek, arany falfestés, műtulipán vázában, minden rendben van tehát. Kedves régi ismerős a főúr is, ő is a Shalimárban kezdett, mint mi annak idején, de több indiai étteremben találkoztunk már, míg végül mindannyian itt kötöttünk ki.

Kezdetnek egy vegetáriánus darbari tálat rendelünk, hárman egyet. Az ízével nem is lenne semmi baj, egészen kiváló, roppanós pakorák és samosák sorakoznak rajta, és a kétféle chutney is rendben van. Na de a mérete! 1450 Ft-ért egy akkora tálat kapunk, hogy hárman jól is lakunk vele, még bőven a főételek előtt. Egy szusszanásnyi szünetet tartunk: egy pohár jéghideg Nyakas chardonnay. Főételnek egy chiken tikka masalát, egy madrasi csirkét és egy dal tadká-t, azaz fűszeres vörös és sárga lencsét kérünk, köretnek fokhagymás naant és sima rizst. A dal és a madrasi csirke nagyon korrekt, selymes de fűszeres, jól elkészített fogás. A tikka masalát nem tartottuk elég harmónikusnak, ez a vacsora leggyengébb láncszeme. Az adagok kisebbek a megszokottnál, de olcsóbbak is, ez azért jó, mert sokfélét kipróbálhatunk, bátrabban rendelhetünk. Erre a vacsorára, a figyelmes kiszolgálást is beleszámítva hét azaz hét pontot adnék, ha nem jönne a számla. Emiatt azonban nyolcasra javítom az osztályzatot, az ár/érték arány ugyanis fontos szempont, és a vacsora összesen egy üveg borral együtt 10 200 Ft-ba került, amiről azt hiszem, hogy három főre Budapesten nagyon is méltányos ár.

Kipróbálásra mindenkinek ajánlom, egészen biztos mi is tovább próbálgatjuk még.


delhidarbaretterem.hu

1074 Budapest, Dohány u. 54.

Tel: 06-1-787-38-88

6 megjegyzés:

Renata Kalman írta...

itt is egy India-kedvelő :)

Névtelen írta...

Ez elég jól hangzik! Milyen chutney-k voltak?

Mignonok írta...

Szia Renáta!

Akkor irány, és próbáld ki, remélem neked is bejön. :-)

Mignonok írta...

Kicsi Vú:
mangó-, és a klasszikus
mentás-korianders-joghurtos-nagyon csípős, elég kicsi edénykében érkeztek, de a kérésünkre ingyen újratöltötték őket.

Névtelen írta...

Mi még tavaly ősszel voltunk utoljára és hasonlóan pozitív érzésekkel távoztunk. Mondjuk akkor még az enteriőr nem volt valami túl megnyerő, valószínűleg a régi hely díszei maradtak még meg amik sárkányok voltak és erősen a múltbéli kínaira emlékeztetett. Viszont az ételek kifogástalanok voltak!

Mignonok írta...

hát, a berendezés most sem túl megnyerő, inkább azt mondanám, hogy tipikus. Az asztalokról a művirágot például nem hiányolnám... :-))