2009. március 25., szerda

Sajt chips


A hűtőnk hétvégére elérte a menedzselhetetlen szintet. Nem tudom, hogy jutottunk ide.

Mikor kinyitjuk félhomály fogad, mert a világítást eltakarják a különböző mustáros, savanyúságos, lekváros, olajbogyós, pestós, daráltpaprikás, paradicsomszószos, nutellás, stb. üvegek, melyekben már csak negyedig van tartalom (összeönteni őket nem lehet, mert nincs két egyforma). A polcokon műanyag dobozok sorakoznak az elmúlt esték vacsoráinak maradékaival (a sushikat e szemle alkalmával kidobtam), az alsó ládákat nem lehet kinyitni, mert tele van bezacskózott leves-zöldséggel, fél uborkával, céklával, retekkel, 3 alkoholmentes sörrel (ezek hogy, és mikor kerültek ide). Az egész reménytelen, mert kidobni kaját nem szoktunk (a sushi kivétel), de ez az állapot valahogy túlnőtt rajtam.

Van ott például egy felbontatlan 2 dl-es Theodora Quelle ásványvíz, rózsaszín. 3 hónapja teszem egyik polcról a másikra. Gergő egy buliból hozta magával, mikor úgy érezte, hogy hazafelé a taxiban szüksége lehet rá. Akármennyire is előrelátó volt, mindenre nem gondolhatott, ugyanis a kupakja nem csavaros, hanem sörnyitó kell hozzá. így az üveg víz a hűben kötött ki, azóta kerülgetem. Mi utáljuk. Nem dobom ki, mert miért dobnánk ki egy felbontatlan vizet, arra várok, hátha jön valaki, aki pont megkívánja. Eddig nem jött senki, bár nem kis vendégforgalmat bonyolítunk. (arra persze nincs magyarázat, hogy miért van a hűtőben, talán, hogy bárki bármikor jön, kellemes hűvös Theodorával tudjak szolgálni...)

Aztán tegnapelőtt este, miközben egy fél doboz krémsajtot próbáltam visszailleszteni egy rizottós jénai tál és egy koktélparadicsomos doboz közé, 4-5 db alufóliába csomagolt sajtdarabka esett rám.

Na, ezeket vagy kidobom, vagy lesz valami. Gyorsan visszanéztem, van-e itthon tejföl (hogyne lett volna, egy kibontott, egy lejárt, három pedig tökéletes állapotban, és egy joghurt), aztán pár perc alatt kisütöttem ezeket a sajttallérokat, amiket aztán a tv előtt eszegettünk, mártogatva a bőség zavara ihlette tejfölös mártásba.


Hozzávalók: 5dkg parmezán (nem baj ha kő kemény), 10 dkg trappista, 10 dkg füstölt trappista, 10 dkg cheddar sajt, 1-2 ek olaj, 1 doboz tejföl, 1 doboz joghurt, kömény, frissen őrölt bors, fél citrom leve.


A különböző reszelt sajtokból a kiolajozott teflon serpenyőbe kicsi, lapos kör alakokat formázok. Forró láng fölött megolvasztom, megsütöm, és egy lapos akármivel 2 perc múlva megfordítom. További 1 perc múlva kész vannak a tallérok. A tejfölből, joghurtból, a fűszerekkel gyors mártogatóst képezek (hirtelen ötlettől vezérelve belevágok egy csokor petrezslymet, így legalább megszüntethetem, a hűtő ajtaján helyet foglaló poharat, mely vázaként szolgált eddig a petrezselyemnek, és ahányszor kinyitottam az ajtót, kiloccsant belőle valamennyi víz) . Sör, vagy borkorcsolyának is működik.


Nem csodálkoznék, ha a következő napokban további történeteket olvashatnátok a hűtő furfangos leapasztásáról.


9 megjegyzés:

Vesta írta...

Milyen jó, hogy olvaslak :) Mert már próbáltam sajt chipset gyártani mikróban, de nem igazán jött össze. Kipróbálom hát a teflon tükörtojás sütőmben, mert szerintem is remek sörkorcsolya!

Latsia írta...

Nagyon jól néz ki, és szuper ötlet. Nekünk legalábbis nagyon jól jön, mert elutazunk és a sajt mindig gond....próbáltam lefagyasztani, ahogy sokan ajánlották...háááát egyék meg ők utána:O))
Én is hűtőt ürítek most, tegnap épp ezért sütöttem a Nugátos táskákat.

lúdanyó írta...

Sütőpapírral bélelt tepsiben is jól működik ez a módszer, nagy előnye, hogy egyszerre sok készülhet :)

Névtelen írta...

:-))

Várom a következő sztorikat is.

"saját levében" írta...

Sushit kidobni????? Hát milyen család vagytok ti?! Add meg a lakcímedet és mi azonnal sürgősségi ellátást nyújtunk a makiknak.

Mignonok írta...

Szia Vesta! szerintem is jó, hogy olvasol, köszi:-)

Lúdanyó: a sütőpapíros megoldást én is próbáltam még régebben, de valamit nagyon elszúrhattam, mert sehogyan se akartak lejönni a srácok a papírról :-(

Mignonok írta...

Kedves "saját levében"!

ilyen egy borzasztó trehány család :-)
de sajnos én már nem merem a nyers halat másnap/harmadnap megenni. Az más kérdés, hogy egyáltalán nem kellett volna a hűtőbe tenni, nem tudom milyen illúzióim voltak ezzel kapcsolatban:-))

legközelebb maradék sushi ügyben haladéktalanul érintkezeésbe lépek veled :-)

Névtelen írta...

Sajtchips januári újságon tálalva.
Ezek szerint nem csak a hűtőben őrzöd meg a régi dolgokat :)

Mignonok írta...

Ha jobban megnézed, látszik, hogy ez egy Élet és Irodalom. Nem hogy megőrzöm, lefűzöm :-))