2009. június 29., hétfő

Maláj rákos laksa



Néhanapján megengedem magamnak, hogy vegyek egy kis rákot. Fagyasztottatt, így nem muszáj az egészet rögtön elhasználni. Ilyen csábítás esetén azért jó, ha van az embernek egy gasztroblogja, mert azzal az érvvel, hogy mégsem rakhatok fel unalmas, hétköznapi kajákat mindig, egész jól le tudom csendesíteni a lelkisimeretemet.

Ez a különleges malajziai étel, az aktuális kedvencem, rák, cukorborsó, tészta, koriander, minden amit szeretek. Kedvünk szerint csinálhatjuk erősebbre, vagy úgy, hogy jobban teret engedjünk a többi íz kiteljesedésének.

Nem is tudom eldönteni, hogy tésztával, hús étellel vagy levessel van-e dolgunk, de azt hiszem mindegy is...nagyon finom, ez biztos!

Hónap vége felé meg lehet próbálni csirkemellel is....
Megéri!

Hozzávalók: 30 deka kínai rizstészta, 2 hagyma, 1 púpos evőkanál tom yum csili paszta, 3 deci kókusztej, 4 deci húsleves alaplé (találtam az ázsiai boltban tom ka kai, és tom yum leveskockát!!!!), ízlés szerint egy kis hallé és szójaszósz, 20-30 deka királyrák/garnéla, 15 deka borsó, babcsíra
tetejére: újhagyma, limelé, és koriander!

A risztésztát 4 percig forraljuk sós vízben, majd leszűrjük.
Közben olivaolajon megpirítjuk az apróra vágott hagymát, felöntjük a kókusztejjel és a húslevessel, beleszórunk egy kis csiliport. Mivel én tom yum leveskockából csináltam a húslevest, csak egy kis csilit használtam az erősség kedvéért. Aki sima húslevessel főzi, bármilyen sárga/zöld/piros curry pasztát tegyen a mártásba. Forraljuk 2 percig, majd borítsuk bele a rákokat és a borsót. Ízesítsük szójaszósszal és halszósszal.

A tésztára szedjük rá a rákos levest, szórjuk meg újhagymával, babcsírával és friss korianderrel.

4 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szia Mennyei Mignom :-))

Remelem nem haragszol meg erte, de szeretnem felhivni a figyelmedet arra, hogy amit te foztel, az is eszmeletlen finom, de azt hivjuk inkabb igazi neven, kokuszos Tom Yam levesnek ;-)) Ami amugy az en No1 kedvencem ;-))

A No2 kedvencem a laksa. Ez egeszen mas izesitesu, mint a tom yam. Nem tudom, hogy lehet-e otthon kapni LAKSA pasztat, de proba szerencse, hatha. S akkor megizlelheted majd, hogy mennyire mas a laksa izvilaga. S ha meg egy egy kis curry port is teszel a pasztahoz... Na akkor tenyleg osszehozod a kedvenc laksamat ;-))

A laksa egyebkent egy nyonya etel. Nyonyanak a Malaysiaban elo malaj feleseget, Babanak pedig az oda bevandorolt kinai ferjet neveztek el. Az o konyhajukbol szetterjedt, a kinai es malaj izek fuziojabol keletkezett eteleket neveztek el nyonyanak.

A laksanak, mint mindenfele etelnek, sokfele valtozata van. Van az ‘eredetinek’ tekintheto nyonya laksa, aztan van a tamarinddal savanyitott es a torch ginger viragaval illatositott Penang laksa, amiben egyaltalan nincs kokusztej, es van persze a thai valtozata, ahol kokusztej van, de ok a rucskos zoldcitrom levelevel es kifacsart levevel erosen atizesitettek a sajat szajuk izere. No meg gondolom ahany haz, annyi laksa :-))

Ha megsem talalnal laksa pasztat, semmi gond, meg lehet otthon is csinalni. [Otletadonak pl: http://www.delaksa.com/recipes.php]

Csakhogy nehany hozzavalojat –gondolom- meg nem lehet otthon kapni. Figyelmedbe ajanlom, hogy galangal helyett hasznalj nyugodtan friss gyombert, [A galangal sokkal fuszeresebb izu.] Az azsiai shallot helyett nyugodtan hasznalj kisebb meretu lilahagymat, azsiai citromfu helyett pedig friss citromfu levelket. Candlenuts helyett nagyon jo a lehejazott mandula, vagy meg inkabb a kesudio. 1 candlenut = kb 2 db kesuval, vagy 3 db mandulaval azonos meretu. Az illatos vietnami koriander helyett nagyon jo lesz a friss coriander gyokere [levele] plusz mentalevel kevereke.

Sajna a belachan [shrimp paste] helyett nem tudok mit kiokumulalni… Hogy oszinte legyek, nem is nagy baj, mert irto budos az europai orrnak. Ha nincs, hat nincs.

Remelem tudtam segiteni, hogy legkozelebb valami eszmeletlen finom laksa kerulhessen az asztalotokra. Amihez jo egeszseget, es jo etvagyat kivanok mindannyiotoknak :-))

Udv: Ancsa

U.i. Nagyon szeretem a te konyhadat is ;-))

Mignonok írta...

Szia,

Nagyon köszönöm a kimerítő kritikát. Úgy látom egy laksa szakértőre akadtam. Én meg ezidáig azt sem tudtam, hogy létezik ilyen...
Azért én úgy tudom, hogy a tom yam levesnek más a fűszerezése mert valóban kell bele ázsiai citromfű, galanga, kaffir lime levél, amik a laksába (legalábbis amenyire én tudom) nem kellenek. Ezt a receptet a Delicious magazin júliusi számából vettem át kisebb változtatásokkal. Mert az igaz, hogy az eredeti recept nem tartalmazott szója- és halszószt. Ez az ízváltozás persze nekem nem okozott problémát, mivel nincs nagy összehasonlítási alapom...még soha sem ettem az eredeti nyonya laksából...
A különleges hozzávalókkal annyi a szerencsénk, hogy bár nem lehet minden boltban kapni őket, mint tőlünk Nyugatabbra, vagy éppen jóval Keletebbre, de a Vásárcsarnokbeli Ázsiai boltban, illetve a Culinárisban majdnem minden beszerezhető.

Névtelen írta...

Nem vagyok laksa szakerto, csak nagyon szeretem, es sokszor fogyasztjuk is :-)). Beirasom tenyleg segitsegnek szantam, nem kritikanak. Remeltem, hogy nem bantalak meg vele! Ha igen, elnezest kerek.

Valo igaz, ahany haz, annyi laksa. A Delicious nagyon klassz magazin, de gondolom megprobaltak 'nyugatositani' a receptet, s olyan hozzavalokat hasznalni, amik mar jobban fellelhetok a polcokon. Ezzel egyutt, tisztelettel kellett volna lenniuk a laksa irant.

Annak viszont szivbol orulok, hogy mar ilyen sok mindent lehet otthon kapni!

Szia: Ancsa

Mignonok írta...

Dehogy bántottál meg!! :-)
éppenhogy nagyon is örülök, hogy ilyen részletes és kimerítő infót kaptam az igazi laksáról.
köszönöm, és örülök, hogy olvasol :-)))