2009. július 23., csütörtök

Keleti töltött lazac


Ezt a receptet feltétlenül akkor készítsük el, ha el akarjuk kápráztatni vacsoravendégeinket. Illetve ha önbizalomhiányban szenvedünk és egész este a májunkat akarjuk hízlalni a dicséretekkel. Sajnos az sem árt, ha éppen fizetéses hét van, mert eme impozáns vacsora két fő hozzávalója a rák és a lazac...Viszont viszonylag kevés is elég belőle, mert nagyon laktató.
És aki nem gyakorlott szakács az se ijedjen meg, tényleg nem ördöngősség, maximum a lazac szendvics összeállítása kicsit macerás!
Hozzávalók: kb 1,5 kiló lazacfilé (hosszúnak kell lennie, nem szeletbe vágva), 2 ek. lime leve, 2 ek méz, 2 ek szójaszósz
a töltelékhez: nagyobb darab friss gyömbér, 1 kisebb csilipaprika, 1 csokor újhagyma felkarikázva, 2 gerezd fokhagyma, olaj, 5 deka kókuszkrém kocka (ha nincs, nekem nem volt, kókusztej), 40 deka nagy garnélarák

A töltelékhez hámozzuk meg a gyömbért és a csilivel együtt vágjuk vékony csíkokra. Az olajban pirítsuk meg az előzőeket az újhagymával és a fokhagymával, adjuk hozzá a kókusztejet, majd tegyük bele a rákokat is, ízesítsük sóval, borssal. Ha a rákok megsültek, vegyük le a tűzről és hagyjuk kihűlni.
Melegítsük elő a sütőt 240 fokra, majd 2 lazacfilé szeletből és a töltelékből készítsünk szendvicset. Kössük át spárgával és tegyük be a sütőbe negyed órára.
Ha megsült a szendvicsünk, takarjuk le úgy 15 percre a halat, ezalatt készítsük el a mártást. Főzzük össze a lime levet a szójaszószt és a mézet, majd öntsük a lazacra.
Sima rizzsel kínáljuk, mert biztos nem fogjuk akarni, hogy bármi egyéb elterelje a figyelmet erről a csodálatos ízorgiáról.

Nincsenek megjegyzések: