2009. július 14., kedd

Padlizsánkrém


Régi családi kedvenc. Csakúgy mint a lecsónál, biztos, hogy mindenkinek más - ugyanakkor határozott - elképzelése van arról, hogy hogyan kell csinálni. Eredetileg Erdélyből származik, hagyományosan a padlizsánokat parázs fölött sütik meg, amitől valami leírhatatlanul finom, füstös ízük lesz. Persze nyugodtan berakhatjuk sütőbe is a padlizsánokat, vagy végszükség esetén, lehet kapni nagy üvegben pürésített padlizsánt, ennek is olyan füstös íze van, mintha parázson pirították volna.

Polcz Alain, például az eredeti erdélyi receptet követve csak hagymával és olajjal keveri ki az áttört, megsült padlizsánt. Lehet még bele rakni fokhagymát, vagy majonézzel kikeverni.

Én a hagymás, fokhagymás, majonézes híve vagyok. Meleg vajas pirítóson paradicsommal...hmmmm

Hozzávalók: 2 közepes padlizsán (1 üveg padlizsán püré), készen vett vagy házilag készített majonéz ízlés szerint, 1 kis hagyma lereszelve, 1 gerezd préselt fokhagyma , só, bors, olívaolaj

A padlizsánokat sütőlapra fektetve addig sütjük 200 fokos sütőben, amíg össze nem esik, héja szenes nem lesz. Ha kihűlt, leszedjük róluk a héjat és szitában kicsit lecsöpögtetjük. Átturmixoljuk és hozzáadjuk az ízesítőket: a hagymákat, a majonézt, a sót, a borsot és szükség esetén még egy kis olívaolajat.

1 megjegyzés:

Chef Viki írta...

Ilyennel neveztem a mostani VKF-re :-)

Isteni! Még Zuram is jóízűen ette!