2008. június 30., hétfő

Málnamisu


Utolsó pillanatban, még mielőtt véget ér a málnaszezon közzé teszek egy jópár málnás édességet, amit az utóbbi hetekben kipróbáltam.

A málnás finomságok sorát azonban ez a régi kedvenc nyitja, egy jól bevált jolly joker. Több okból is az: 20 - na jó…konyhatündéreknek, akik először teszik be a lábukat a konyhába 30 perc - alatt elkészül, és az alapanyagok dacára hihetetlenül könnyed, selymesen lágy íze van, pedig elkészítését tekintve a legegyszerűbb édességek egyike.
Eda, Eszter, Zsófi és Zita barátnőim kedvéért a szokottnál részletesebben írom le a tennivalókat, hogy garantált legyen a siker.
És ha mégis kiürülne a piacokról a málna, tessék kipróbálni meggyel, aztán jövő tavasszal eperrel és megint málnával!

Tehát a hozzávalók: 4 friss tojás sárgája, 20 deka porcukor, 50 deka mascarpone, 1 kiskanál vanília komplett (a Vásárcsarnok Ázsia boltjából), de jó a vaníliás cukor vagy a vanília aroma is, 1 kiló málna, 1 doboz babapiskóta, narancslé és triple sec vagy contreau

előkészítés:

  • a tojásokat szétválasztjuk és a sárgájukat egy nagy edénybe tesszük
  • a málnafelét egy edénybe leturmixoljuk
  • 2 deci narancslét összekeverünk fél deci narancslikőrrel egy mélytányérban
most jöhet a krém elkészítése:
  • habverővel kikeverjük a sárgákat a porcukorral és a vaníliával, majd belekanalazzuk a mascarponét
  • beleöntjük a leturmixolt málnapépet (előtte kisebbre vesszük a habverő sebességét, hogy ne fröcsköljön)és végül a málnamisu összeállítása:
  • egy nagy tál alját kirakjuk a narancslés-likőrbe mártott babapiskótákkal
  • ráöntjük a krém felét
  • a megmaradt málnát is rárakjuk
  • majd megint egy réteg mártogatott babapiskóta következik
  • és végül a krém másik fele
  • ha van még málnánk, feldíszíthetjük a tetejét

    Ha elég előrelátóak voltunk és kibírjuk, legjobb, ha egy éjszakát pihen a hűtőben, hogy a krém megszilárduljon, a babapiskóta átázzon és az ízek összeérjenek.
    Végső esetben a mélyhűtőben töltött 2-3 óra is megteszi.

1 megjegyzés:

gergeli írta...

oooo...

aszem én ettem ebből a finomságból :)