2008. október 14., kedd

Creme brulée


Újabb creme brulée a fedélzeten! Amióta megvan a karamellizáló pisztolyom, egyszerűen minden hétvégén kell csináljak egy adagot. Ezúttal a sima változatot készítettem. Bár maga a vaníliakrém nem nagy ördöngőség, de az, hogy mennyi cukrot szórjunk a tetejére, mennyivel a karamellizálás előtt, és hogy milyen technikával karamellizáljuk, már egy kicsit nehezebb feladat. Na jó, nem annyira, mint megállni, hogy rögtön utána be ne törjük az összes tetejét...

Bár a pisztoly használatának egyéb alkalmazási területeit is megtudtam már, eddig csak a cukor karamellizáló funkciót használtam ki. Ezen tapasztalatok alapján megfigyeléseim a szakácsfáklya használatáról:
  • minimum 1 éjszakás hűlés után, szigorúan tálalás előtt karamellizáljunk

  • minden tálkát közvetlen azelőtt szórjunk meg cukorral, hogy beizzítanánk a pisztolyt

  • annyi cukrot szórjunk a krém tetejére, hogy ne szívja fel a vaníliakrém az egészet

  • körkörös mozdulattal karamellizáljuk a creme brulée tetejére a cukrot

Be kell valljam, hogy lehet, hogy az eredeti, turbózatlan verzió az, ami eddig a leginkább magával ragadott. Vannak olyan dolgok, amik úgy jók, ahogy vannak, kár mindenféle plusz csavarral próbálkozni.

Hozzávalók: 6 deci tejszín, 4 tojássárgája, 4 ek cukor, vanília komplett, cukor a tetejére

Összemelegítjük a tejszínt a tojássárgákkal és a cukorral, meg a vaníliakomplettel. Nem kell felforralni, mert akkor kicsapódik a tojás. Kis hőálló tálkákba töltjük a krémet, majd egy vízzel félig teli nagy tepsibe állítjuk őket. A víz a tálkák 2/3-áig kell érjen. 170 fokos sütőbe rakjuk, és a tálkák méretétől függően 30-45 perc alatt készre sütjük őket. Akkor jó, ha a teteje már szilárd, de ha megrázzuk, még rezeg. Ha langyosra hűlt, hűtőbe rakjuk őket, és ha sikerült megóvni az éjszakai tolvajoktól, a másnapi ebéd előtt a fent leírt módon rájuk karamellizljuk a cukrot.
Nehéz ennél édesebb kényezetést elképzelni....

7 megjegyzés:

Névtelen írta...

Jól hangzik. Fegyvert minden nő kézébe!

Névtelen írta...

Vagy inkább kezébe?

Mignonok írta...

Kedves Cigánymeggy!

Nagyon örülök, hogy újra aktivizáltad magad! Annak pedig mégjobban, hogy a gyengébbik (?) nem oldalán állsz! ;o)

Névtelen írta...

Szia!

Egy nagyon fontos kérdés: nekem is van ilyen szakácsfáklyám, és a creme bruléé régóta foglalkoztat, de ötletem sincs, hogy hol lehetne feltölteni azt a fáklyát...Te hol töltötted fel? Előre is köszönöm a választ!
M

Mignonok írta...

Kedves M!

Ahogy az első brulés posztomban is írtam, én ajándékba kaptam az egész szettet, úgyhogy az első gázpalack még bőven bírja...de meg fogom kérdezni, hol lehet beszerezni és megírom!

Névtelen írta...

Szia,
Ezt én is feltétlen szeretném tudni. Nagy szolgálatot tennél ezzel az információval egy creme Brulee rajongónak. Előre is köszönöm, Eszter

starfi írta...

sziasztok, ilyen barkácsos meg háztartási boltokban lehet kapni utántöltő palackot. és azzal a legegyszerűbb feltölteni. talán úgy a legkönnyebb, ha elviszitek a gázpisztolyt és megmutatjátok, hogy ezt akarjátok feltölteni, ehhez kerestek palackot:)