2008. november 11., kedd

Nagyi csirkéje almával, majorannával


Mikor kicsik voltunk, a heti „gasztro” menetrend – mivel a Nagyi nálunk lakott és így átvette a háztartás vezetését – az volt, hogy hét közben általában nem ettünk húst, leginkább főzelékek, tészták, esetleg tartalmas levesek készültek édességgel, vasárnap meg legtöbbször rántott hús vagy pörkölt volt a menü. A szombat volt az ilyen-olyan sültek, brassóik, fasírtok, húsgombócok napja, és maximum ilyenkor szivároghatott be valamiféle kis innováció is a hagyományos ételek közé. A fentiekből elég jól látszik, hogy Nagyi a keményvonalasan klasszikus konyha híve volt, mondhatjuk úgy is, régimódian főzött és csak nagy nehezen engedett új ételt a már kanonizált repertoárba: ilyen volt egyébként a pizza, amit azóta is maga gyúr, egyszer majd megírom a saját fejlesztésű gombás szószát is.

Ez egy nagyon régi Nagyi féle "szombati", recept az alapja pedig az a tézis, hogy a húsokkal együtt sütött alma elveszti az alma ízét és állagát, és szinte fűszerként a pecsenyelé alapját képezi a továbbiakban. Az egyszerűség kedvéért csirkecombokkal csináltam, de ha több az idő tarjával is nagyon finom. Ha a társaságban van olyan aki kizárólag a csirkemellet szereteti egy-két szeletet tehetünk a tepsibe, de nem ajánlom csak ebből készíteni, mert az egész étel lényege a szaft, ami meg a csirkemelleknek nem kifejezett jellemzőjük.


Hozzávalók: 4 csirkecomb, 1 csirkemell, 2 piros alma (a zöldalma nem jó), egy csomag morzsolt majoranna, 2 fej hagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, 1 kisebb tv paprika, só, bors, olaj a sütéshez. A megmosott húsokat alaposan bedörzsöljük sóval és borssal, majd picit állni hagyjuk. Közben pici kockára vágjuk a meghámozott almát, hagymát és paprikát. Ezt szétterítjük a tepsi aljában, megszórjuk alaposan majorannával rápakoljuk a húsokat, öntünk alá kb. 1 dl vizet, és 1 deci olajat. Szorosan lefedjük és 40-45 percre forró sütőbe tesszük. A fólia eltávolítása után még tegyük vissza, hogy jól megpiruljon, az enyémet talán túlságosan is sikerült :-)

A képeken látható almákat hirtelen ötlettől vezérelve dobáltam a tepsibe 10 perccel a vége előtt a dizájn miatt. Ami kezdetektől a hússal sül, az már elegyedett a szafttal, és régen nincs már alma formája. A legfinomabb krumplipürével és vajas kukoricával.

1 megjegyzés:

Vesta írta...

Én nagyon szeretem a hagyományos, nagymama-féle ételeket. Persze, nem szeretnék mindig csak ilyeneket főzni, de valljuk be, férfi ember, kamasz gyerek ezzel lakik jól!Ez a csirke pedig nagyon jól néz ki!