2008. november 4., kedd

Sütőtökleves húsgombóccal


Már nem VKF, de még mindig leves... A hétvégén ültük a szülinapomat. Nem nagy a család, de így is tizenöten jöttünk össze. A torta kivételével én készítettem az ünnepi estebédet. A levest most próbáltam ki először, a második fogás (néhány nap múlva olvasható) már bevált recept volt. Igazi őszi, sűrű leves, nekem egy kicsit ugyan sok volt benne a zsálya, de a húsgombócok nagyon feldobják az egészet. Az eredetije az egyik Stahl önyvben olvasható.


Hozzávalók (6 személyre): 1 közepes sütőtök, 1,5 liter csirke alaplé, 3 deci tejszín, zsálya, lilahagyma, fokhagyma, só, bors

a húsgombócokhoz: 30 deka darálthús, 1 tojás, 1 zsemle, fél bögre tej, 2 gerezd fokhagyma, só, bors, 5 deka füstölt sajt

A sütőtököt kockára vágjuk és forró sütőben kb 1 óra alatt krémesre sütjük. Az apróra vágott hagymát és a pépesre zúzott fokhagymát olajban megdinszteljük, hozzámorzsoljuk a zsályát. Hozzáöntjük a csirkealaplevet majd a héjuktól megfosztott sütőtököt. Miközben fődögél a leves, elkészítjük a húsgombócokat. A zsömlét darabokra tépjük, a tejjel megöntözzük, majd hozzáadjuk a darálthúst, a tojást, a reszelt sajtot, meg a fűszereket. Jól összedolgozzuk, majd kis golyókat formázunk belőle. Visszatérünk a leveshez. Botmixerrel elturmixoljuk., majd amikor újra forr, kifőzzük benne a húsgolyókat. Tálalás előtt meglágyítjuk a tejszínnel, majd sózzuk, borsozzuk ha még kell.

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Boldog születésnapot,
drága Mignonom :)