2009. március 18., szerda

Kínai rizstészta batyu




Kevés kínai kaját készítek otthon, pedig borzasztóan szeretem, de idegesítően sok alapanyag kell hozzá, mindenből épp csak egy kicsi, utána meg halomban állnak (és romlanak meg) a különböző hal- és osztriga szószok, paszták, fűszerek. Ezért főleg étteremben eszünk kínait – leginkább Wang valamelyik éttermében (sajnálattal hallom egyébként, hogy a Fő utcait bezárta).

De néha azért csinálok ezt-azt, amihez nem kellenek extra hozzávalók, ilyen ez a tésztabatyu is.


Hozzávalók: ½ kg darálthús, 1 nagy csokor zöldhagyma, 10 dkg üvegtészta, 4 gerezd fokhagyma, 1 dl sötét szójaszósz, 1 csomag kerek rizstészta lap


Minimális olajon megpirítom a fokhagymát, rádobom a darláthúst, megsózom, ráöntöm a szójaszószt, lefedem és kb. fél óráig párolom, majd megpirítom. Mikor kész, beleszórom az apróra vágott zöldhagymát, és még egy kicsit együtt melegítem. Eközben forró vízbe áztatom az üvegtésztát, kb. 15 percre. Mikor megpuhult, leszűröm, és a húshoz keverem.

Egy nagy tálba forró vizet teszek, és a rizstészta lapokat egyesével belemártom, a közepükre egy evőkanál tölteléket teszek, majd feltekerem. Elég ragadós, úgyhogy nem kell félni, hogy a batyu szétesik. Már lehet is enni, de én ezt a képen láthatót még forró olajon átpirítottam, ez el is hagyható. Sima rizs illik mellé és egy kis szezámolajjal elkevert szójaszószba lehet mártogatni.


2 megjegyzés:

Mindennapi Manna írta...

Wang viszont nyit egy újat a Gizella utcában, május elejére ígérték. Ott egy másik kínai tartomány konyhája lesz a középpontban, a mindenféle tészta lesz kiemelt helyen.

Mignonok írta...

hú, ez jó hír. nekem mondjuk szívem csücske a szecsuáni, de őrülten kíváncsi vagyok az új konyhára is!