2009. április 27., hétfő

Brokkoli fittness leves


Kénytelen vagyok egy fogyókúra rovatot indítani, egyrészt nagy érdeklődésre való tekintettel, másrészt a személyes érdekeltség okán. Nálam naprendi kérdés az ügy, mindig is az volt, de valahogy mostanában könnyebb betartani, meg is vagyok lepődve. Elcsépelt utolsó közhely, hogy levesekkel a legkönnyebb fogyózni, mert változatos, egészséges, és sokkal, de sokkal jobban kielégítő étkezés, mint egy saláta, mondjuk.

Ez a brokkoli leves, nem hétköznapi, mert hosszú, és fáradságos munkával tökéletesítettem. Az első probléma az volt, hogy a brokkolit soha nem találtam étvágygerjesztőnek, mert főzés után olyan gusztustalan színe lett. Másrészt íztelen volt és tökéletesen érdektelen. Ehhez képest most ez a az egyik no.1 leves a konyhámban: élénk színű (semmi fotosopp!), gusztusos, teljesen alkalmas akár vendégségre is.


Hozzávalók: 40 dkg brokkoli, 3 ek tejföl (kizárólag piros, és lehetőleg Danone), 10 dkg zeller, 1 vékony fehér répa, 2 paprika (tv), 15 cm póréhagyma, 1 csokor friss petrezselyem, 10 dkg vaj, fehér bors, szerecsen dió, zöld hagyma szára a díszítéshez

A vajon megpirítom a póréhagymát, paprikát, fehérrépát és a zellert. Alaposan, hogy mindegyik kapjon egy kis édeskés ízt, egyáltalán nem baj, ha kicsit megbarnulnak. Ezzel párhuzamosan a megmosott és minél kisebb rózsáira szedett brokkolit forrásban lévő sós vízbe dobom, és kb. 8-10 percig főzöm. Eddig még gyönyörű zöld színű, amit úgy tarthatunk meg, hogy a rózsákat hirtelen kiszedjük, és egy jégkockákkal és jéghideg vízzel teli tálba tesszük. Lecsöpögtetjük, rádobjuk a pirított zöldségekre, felöntjük vízzel, hozzáadjuk a tejfölt, leturmixoljuk, befűszerezzük, egyet forralunk rajta, és kész.


1 megjegyzés:

Hobbiszakács írta...

Nagyon jól néz ki...

Én 4-5 percig főzöm dinsztelt hagymára öntött, fűszerezett csirke- vagy zöldségalaplében, turmixolom, és tejszínnel még egyszer felfőzőm. Így is "megmarad" a színe.
:-)