2009. április 1., szerda

Puliszka sült gombával és hagymás krémsajttal


Ez is egyike azoknak a kajáknak, amiket mostanában megpróbálok fogyasztani több kevesebb - vagy inkább lassabb - sikerrel. Ugyanis a héten felrakták a foxi alsó ívét is.
Meglepően finom. És roppant gyors!
A pulszikát sosem favorizáltam annyira, mindig hitetlenkedve néztem anyukámat, ahogy a töltött káposztát puliszkával ette. Mondjuk amikor meleg cukros tejjel ettük a barátnőmmel esténként Visegrádon a verandán, az nem volt rossz. Sőt.
Hozzávalók: 1 l csirke alaplé, 25 deka puliszka (kukoricadara), 5 deka vaj, kis reszelt parmezán, 25 deka gomba, 1 nagy fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1,5 deci fehérbor, 20 deka natúr krémsajt, 1 doboz tejföl


A forrásban levő alaplébe keverjük a kukoricadarát és addig kevergetjük kis lángon, amíg be nem sűrűsödik. Hozzáadjuk a vajat, meg a reszelt parmezánt. Közben a gombákat meghámozzuk, felvágjuk, egy tepsibe dobjuk, megspricceljük olivaolajjal, és 175 fokon fél óra alatt barnára sütjük őket.
A hagymás tejfölös öntethez apróra vágjuk a hagymát, pépesre zúzzuk a fokhaymát és megpároljuk őket egy kis olivaolajon. Felöntjük a borral, majd addig főzük, míg az öntet fele mennyiségre zsugorodik. Hozzákeverjük a krémsajtot, végül sózzuk, borsozzuk.
A puliszka tetejére halmozzuk a gombákat, jól megöntözzük a mártással és bevágjuk az egészet.

1 megjegyzés:

Ági, aki főz írta...

Itt a másik véglet, mi családilag imádjuk a kukoricadarát, illetve a polentát is.
A múltkor is: "Anya, főzzél nekem polentát."