2009. április 24., péntek

Citrom meringue torta


Már említettem, hogy a legújabb kattanásom az ilyen-olyan meringue torta. Többet csináltam az elmúlt időben, sajnos nem mindegyikről készült kép. A recept általában hasonló. Omlós tészta + töltelék + tojáshab. Az alábbi torta eredetije a Delicious magazin desszert mellékletében volt, de a recept leírása elég hiányosra sikeredett, úgyhogy pár dolgot meg kellett változtassak. A legsavanyúbb süti amit valaha is kóstoltam, de mindeközben édes is. Amellett, hogy összerántja a szánkat, élénksárga színével is friss élményt nyújt. Jól passzol hozzá a sült tojáshab és a vajas tészta lágyítva a karakteres krémet.
Limoncello helyett is bátran fogyasztható!

Hozzávalók:
a tésztához: 20 deka liszt, 6 deka porcukor, 15 deka hideg vaj, 1 tojássárgája
a citromkrémhez:20 deka cukor, 3 tojás, 4 citrom leve, 1 citrom héja, 1 kiskanál keményítő, 4 deka vaj, vanília
a meringue-hez: 4 tojásfehérje, 25 deka porcukor

A tészta összeállításánál arra az egyre kell figyelni, hogy ne melegedjenek fel a hozzávalók. Ne gyúrjuk sokat, csak addig amíg összeáll valahogy. Valaki robotgépbe teszi a hozzávalókat és csak "összeturmixolja" őket. Ha összeállt a tészta hűtőbe tesszük kb fél órára, majd kinyújtjuk és egy 23-25 cm-es formába fektetjük a kinyújtott tésztát. Sütés előtt lencsével vagy bármi mással lesúlyozzuk a tésztát, majd húsz perc - fél órára 180 fokos sütőbe toljuk.
Mikozben a tészta hül vagy sül, elkészítjük a citromkrémet. Gőz fölött összekeverjük a tojásokat a cukorral, meg a citromok levével (IGAZI CITROMOT HASZNÁLJUNK!). Ha a cukor felolvadt, belekeverjük a keményítőt, majd a vajat is. Végül beleszórjuk a vaníliát, és addig keverjük amíg be nem sűrűsödik.
Ha a tészta megsült és ki is hűlt, beletöltjük a citromkrémet, majd ráhalmozzuk a meringuet, amit úgy készítünk el, hogy nagyon keményre verjük a tojásfehérjéket a cukorral. 200 fokos sütőbe toljuk 8-10 percre. Lehűtve tálaljuk.

5 megjegyzés:

miss Muffin írta...

Fuu, imádom a citromos sütiket minden mennyiségben!!! :) Nagyon rajta vagyok, és ez a torta... :)

trinity írta...

Nekem sem tud túl citromos lenni:)))

José írta...

Szia,
ez mit jelent: "Sütés előtt lencsével vagy bármi mással lesúlyozzuk a tésztát"? Mi az, hogy lesúlyozni?
Köszi!

Névtelen írta...

Szia mignon!
Tudnál arra valami praktikát, hogy a meringue (mármintha ez a cukros tojáshab) ne essen össze? Ha olyan tortát csinálok amin ez van, a sütőben gyönyörűen megduzzad, majd placcs a harmadára töpped össze. Próbáltam már, hogy résnyire nyitom a sütőt, éa lassan hagyom kíhűlni, vagy ki sem nyitom egy darabig, de mindig ez van. Egyszer maradt még régebben magas, de nem emlékszem mitől.

Köszönöm, ha válaszolsz!
yodamousse

Ballai írta...

Szia mignon!
Tudnál arra valami praktikát, hogy a meringue (mármintha ez a cukros tojáshab) ne essen össze? Ha olyan tortát csinálok amin ez van, a sütőben gyönyörűen megduzzad, majd placcs a harmadára töpped össze. Próbáltam már, hogy résnyire nyitom a sütőt, éa lassan hagyom kíhűlni, vagy ki sem nyitom egy darabig, de mindig ez van. Egyszer maradt még régebben magas, de nem emlékszem mitől.

Köszönöm, ha válaszolsz!
yodamousse