2009. május 21., csütörtök

Cantuccini (vin santoval)


Olyan desszertet akartunk csinálni, ami finom, egyszerű, nincs túl variálva, de mégis van benne valami csavar. Elég nehéz olyat találni, ami megfelel a fenti összes elvárásnak. Aztán ezt találtuk ki. Első és második ránézésre is elég száraz, de jól el lehet nyammogni rajta. Vin santoba mártogatva - a Másik Mignon elmondása alapján tudom csak - felejthetetlen. Én csak tokaji aszúval próbáltam ki, de úgy is tűrhető...
A fotón azért nem látszanak a mandula darabok, mert véletlenül szeletelt mandula volt otthon, de már megcsináltam egész mandula darabokkal is.

Hozzávalók: 30 deka liszt, 1 kiskanál sütőpor, 15 deka porcukor, 2 tojás, 1 tojás sárgája, 15 deka mandula, pici só, pici mandula aroma

Összedolgozzuk a tésztának valókat a mandula és a tojás sárgája nélkül, majd amikor már összeállt a tésztánk, beleszórjuk a mandulát is. 2 ujjnyi vastag hengereket formázunk a tésztából, megkenjük a tojássárgával és sütőpapíros tepsin 200 fokon kb 20-30 percig sütjük. Ekkor kivesszük és ferdén felszeleteljük kétujjnyi vastagságúra, majd visszatoljuk a sütőbe kb még 10 percre. Megvárjuk míg kihűl, és egy jó könyv mellett, vagy a teraszon heverészve, attól függően, hogy kinek milyen bora van, mártogatjuk.

Nincsenek megjegyzések: