Eperszezon lévén, megpróbálom gyorsan kiélvezni a könnyű, nyári rózsaszín epres édességeket. Rengeteg van belőlük, soha nincs elég időm, hogy elég fajtát készítsek és kielégítsem eper utáni vágyamat.
Valahogy mindig úgy érzem, hogy eper szezon előtt vagyunk, még nagyon drága, na jó ,veszek egy fél kilót, aztán mielőtt észbekapnék, már a piacon mondogatják, hogy ez a hétvége, aztán annyi...
Panna cotta iránti rajongásom töretlen, most éppen csak feldobtam egy kis epervelővel a hófehér krémet.
Hozzávalók: 4 deci tejszín, 2 deci tej, 12 deka cukor, vanília komplett, fél citrom héja, 1,5 ek. zselatin, fél kiló eper, 2 ek méz, kis tokaji aszú
A tejszínt és a tejet a cukorral meg a vaníliával összemelegítjük, de vigyázzunk, hogy ne forraljuk fel. Mikor langyosra hűlt, belekeverjük a zselatint (a legjobb instant zselatint használni, mert nem kell a feloldással bajlódni, egyből mehet a folyadékba). Az epret kb 10 deka kivételével leturmixoljuk, majd a tejszínes keverékhez adjuk. Innentől két út áll előttünk. Vagy kis tálkákba töltjük, hogy mindnekiek jusson minimum egy, vagy az egészet egy nagy formába kanalazzuk. A recept szerint egy éjszakára hűtőben kell pihentetni, hogy a zselatin dolgozni tudjon, de nem történik semmi, ha csak pár óránk van, és meggyorsítva a folyamatot, a mélyhűtőbe rakjuk az edény(eke)t.
A megmaradt epret egy kis mézzel, kis tokaji aszúval leturmixoljuk, és máris kész az öntet is.
1 megjegyzés:
Júúúj, ez brutálisan guszta!! :)
Megjegyzés küldése