2009. május 28., csütörtök

Citrom tartlett


Nagyon hasonló a citrom meringue tortához, sőt ugyanaz, de most kis tartlette formákban sütöttem, és ahelyett, hogy meringuet sütöttem volna rá, cukrot karamellizáltam a tetejére.
Így is nagyon finom. Nagyon savanyú, nagyon citromos, de roppant finom.

Hozzávalók:
a tésztához: 20 deka liszt, 6 deka porcukor, 15 deka hideg vaj, 1 tojássárgája
a citromkrémhez:20 deka cukor, 3 tojás, 4 citrom leve, 1 citrom héja, 1 kiskanál keményítő, 4 deka vaj, vanília

A tésztához gyorsan összedolgozzuk a hozzávalókat, figyelve, hogy minél hidegebbek legyenek az összetevők és minél kevésbé melegítsük fel a kezünkkel az öszzeálló tésztát. Amint összeállt, abbahagyjuk a gyúrást és hűtőben pihentetjük 30 percet.
Közben összeállítjuk a citromkrémet: gőz fölött összemelegítjük a citromlevet, a citromhéjat, a cukrot, hozzáadjuk a tojásokat, majd a vajat is, és a keményítővel besűrítjük.
A tésztát 3 mm vastagra nyújtjuk és kicsit nagyobb köröket vágunk ki belőle, mint a tartelett formánk. Belesimítjuk a tortaformákba a tésztakorongokat, és 200 fokon 15-20 percet sütjük őket.
Megtöltjük a citromos krémmel és visszatoljuk a sütőbe további 15 percre.
Tálalás előtt kristálycukrot szórunk rá, és karamellizáló pisztollyal ráégetjük a karamellkérget.

1 megjegyzés:

Méhn Niki írta...

Kár hogy a párom nem szereti a citromos sütiket, mert ezt most helyben megsütném!! De egyedül nem tudom megenni sajnos... :( Nagyon gusztusos!