2008. október 2., csütörtök

Burgonya krémleves csípősen, köményes chorizóval

Mondhatnánk rá, hogy krumplileves kolbásszal, de úgy a környezetemben élők 99%-a soha meg nem kóstolná, így viszont kb. a huszadik kiló krumpli kerül az asztalra ebben a formában (esetleg mondhatjuk-e, hogy a környezetemben élők sznobok? :) A krumplit mindenki hajlamos unalmasnak gondolni, pedig egy-két fűszerrel olyan változatos dolgokat lehet belőle csinálni, hogy csak na. Itt van például a nagyi krumplilevese (ami szigorúan tejföllel és soha nem tejszínnel készül), ami egy kicsit eltérő fűszerezéssel és kiegészítéssel egészen pofás lesz, hovatovább fúziós látszatot kelt. A krémlevesek nagy reneszánszának idején pedig egy lehetséges alapanyagot sem szabad kihagyni a számításból.
Chorizo-t nem nehéz beszerezni manapság, a kisebb delikáteszek mellet például az Interspárban is folyamatosan lehet kapni.

Hozzávalók: fél póréhagyma, ½ kg krumpli, 2 pohár piros tejföl, 20-25 dkg fehérrépa, 10 dkg chorizo, 1 csilipaprika, őrölt kömény, szerecsendió, babérlevél

Minimális vajon melegíteni kezdjük a karikára vágott póréhagymát, rádobáljuk a felkockázott fehérrépát, és addig pirítjuk, amíg barnulni nem kezd, beletesszük a felkockázott krumplit, felöntjük vízzel, jön a babérlevél, só, és belemorzsoljuk a chili magjait. Mikor a krumpli élei eltűntek, azaz készre főtt, lebotmixerezzük, ezután szépen hozzákeverjük a tejfölt. Mindig pirosat használjunk, mert ettől lesz homogén és krémes textúrájú. Egy serpenyőben olajat melegítünk, beleszórunk egy teáskanál őrölt köményt, egy kis szerecsendiót, jól kiolvasztjuk az ízüket, majd beleszórjuk a feldarabolt chorizót, alaposan megsütjük, majd ezzel a köményes szafttal együtt tesszük a forró leves tetejére.

Update: Igen Apu, leturmixolni babérlevél nélkül kell. :-)

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Úgy belekanalaznék a levesedbe...biztosan nagyon finom, meg is főzöm biztosan. Ráadásul a fénykép is nagyon jó lett!
Marcsi (KataKonyha)

Mignonok írta...

Rosszkedvű, stresszes estéken csodákat művel :-)