Megint egy hétvége, megint egy új creme brulée. Immáron majdnem egy év eltelt, azóta, hogy a mikulás húzáson Anikóéktól egy üveg levendulás cukrot kaptam ajándékba. Persze azonnal lázas kutatásba kezdtem a lila cukor felhasználási lehetőségeiről, és a legtöbb helyen creme brulée variációkba botlottam. Egyből ki is próbáltam, de még a hagyományos módszerrel, azaz a sütőt grillre állítva próbáltam a cukrot a krém tetejére karamellizálni,természetesenn sikertelenül. A krém összeesett, a cukor az eredeti halmazállapotába maradt. Ráadásul az egész masszának molyirtó íze lett...
Ezúttal azért klasszisokkal jobban sikerült. Az új szerszám birtokában a karamell tökéletes lett, és az előzőekből tanulva csínján bántam a levendulás cukorral. Ha valakinek netalántán nem lenne otthon levendulás cukra (milyen háziasszony az olyan), az tűz fölött melegítse össze a tejszínt, a cukrot, és szárított levendula virágot. Sütés előtt szűrje le, és úgy töltse a kis tálkákba.
Különleges alkalmakra, gourmandoknak és vállalkozó szelleműeknek melegen (?) ajánlott...
Hozzávalók: 6 deci tejszín, 4 tojás sárgája, vanília komplett, 2 ek. levendulás cukor, 2 ek. kristálycukor, cukor a tetejére
Egy lábasban összemelegítjük a tejszín, a tojássárgákat és a cukrot. Kis tűzálló tálkákba töltjük, majd a tálkákat egy nagy tepsibe állítjuk. A tepsit feltöltjük vízzel, úgy, hogy a víz a tálkák 2/3-áig érjen. 200 fokon kb 20-30 percet sütjük. Egy éjszakára hűtőbe tesszük, majd mindegyikre egy-egy evőkanál cukrot szórunk, és a szakácspisztollyal megkaramellizáljuk tetejüket.
1 megjegyzés:
Szia, szeretnélek meghívni a 7 dolog játékra, ha van hozzá kedved, nézz be az oldalamra, köszi! Vesta
Megjegyzés küldése