2008. november 15., szombat

Darabos sültparadicsom leves fokhagymával


Ha valaki szereti a paradicsomlevest, ezt százszor annyira szeretni fogja. Ha valaki nem szereti, annak ez kb. az utolsó esélye, hogy megbarátkozzon vele. Kicsit azoknak is ajánlom figyelmébe, akik eddig Hey-ho paradicsomléből képezték a leves alapját, egy kis cukorral bolondítva meg az ízeket. A dobozos paradicsomlé előnye gondolom, az lehet, hogy nem kell macerálni a friss paradicsomokat, szeletelés meg hámozás és egyéb bonyolult műveletek nem szükségesek.

Ennél a levesnél a macera nem kihagyható, de személyesen garantálom, hogy megéri a fáradtságot.


Hozzávalók: (4 fő) 1kg paradicsom 2 fej fokhagyma, 20 dkg szárzeller, ½ dl olivaolaj, őrölt bors, szerecsendió, friss bazsalikom.


A megmosott paradicsomokat félbe-negyedekbe vágva sütőpapírral kibélelt tepsibe teszem, megsózom, és olivaolajjal bőven meglocsolom. Melléjük rakosgatom a gerezdjeire szedett fokhagymát, héjával együtt (!). Forró sütőben kb. 20-25 percig sütöm őket, majd kiveszem, a héjakat lehúzom, a paradicsomokat pedig egy lábasba dobom. A sült fokhagymákat kinyomkodom a héjukból a paradicsomok közé, ezután 4-5 dl vizet adok hozzá, belekockázom a zellert, beleteszem a fűszereket, és az egészet jól összeforralom. A masszív részeket egy villával szétnyomkodom. Ne használjunk botmixert, mert ez a leves akkor finom, ha kicsit darabos, rusztikus.

Fogjunk egy szelet kenyeret. Pirítsuk meg. Fogjunk egy gerezd fokhagymát. Alaposan dörzsöljük be vele a kenyeret. Ezt fogyasszuk levesbetétként. Vagy köretként.

4 megjegyzés:

Millie írta...

Ez a legfinomabb! :-D
Gyönyörű a kép is!

Gabriella írta...

Lehet, hogy összebeszéltünk, de az én paradicsomlevesemnek is ezek az összetevöi. Csak a mennyiség egy kicsit más, bár az egy kiló paradicsom egyezik... :-)))

Hmmm, meg is hoztad a kedvem hozzá.

Judit írta...

kipróbáltam, isteni volt, a fokhagyma nagyon jól passzolt a levesbe, elsőre egy kicsit sűrűbbre sikeredett, de így sem történt tragédia, max. kiadósabb lett
köszi:)

Andóka írta...

ugyanezekkel az összetevőkkel eddig azt hittem, hogy az enyém az egyik legjobb paradicsomleves, de nyertetek lányok, ez a csúcs, így a sült paradicsommal:)
Amit még hozzá próbáltam, és ajánlom, az az olivás masni, kenyér gyanánt, de szárított paradicsomos masni se rossz ;) pirítva mindenképp!

Amit még kipróbáltam, és isteni a paradicsomlevesbe, azok a mozzarella golyók! forrón öntsétek rá a levest!

Még egyszer köszönöm, új fogalmat adtatok a paradicsomlevesnek:)