2008. november 9., vasárnap

Habcsókos, gránátalmás édesség – Isztambul vol. 3.

A reptéren dolgozók nyilván elmebetegnek néztek, miközben átvilágították a bőröndömet Isztambulból hazafelé, mert gondolom csak a megszállottak pakolják tele a csomagjukat a kötelező fűszereken kívül néhány kiló gesztenyével és még több gránátalmával. Bár lehet, hogy ez nem is fura, és sokan hoznak kézipoggyászban ilyeneket, én mindenesetre azt gondoltam, hogy nem vagyok normális, miközben a ruhák közé igazgattam a piacon vásárolt dolgokat. De sajnos az ottani gránátalmát nem tudtam egy napon említeni az itthon kapható, megviselt és erővel érlelt társaikkal, így muszáj volt hazahoznom belőle. Alig vártam már, hogy kipróbálhassam a fenti desszertet, azóta, hogy láttam Nigellát valami ilyesmit készíteni. A pontos recept nem volt meg, mert csak a műsor végét kaptam el, és ez is kb. 2 éve volt, de emlékezetből megpróbáltam reprodukálni, és komolyan mondom, tök mindegy, hogy mi volt az eredeti recept, mert ez a desszert így a jó, ahogy van. Nem is nagy tudomány, csak sikerüljön a habcsók… ez rajtam elsőre kifogott, ragacsos lett, a fele meg megégett, egyenesen ment a kukába. Második nekifutásra viszont egész elfogadható volt, a desszert meg olyan, mint ahogy elképzeltem ;)


Hozzávalók: 4 tojásfehérje, 20 dkg porcukor, 5 csomag vaníliás cukor, 4 dl habtejszín, ½ gránátalma

A tojásfehérjét a cukorral habbá verem, hozzáadok 3 vaníliáscukrot, majd az egészet gőz fölött egy kicsit összemelegítem, és kicsi halmokban a kivajazott és kilisztezett tepsibe teszem. Nagyon alacsony tűzön kb. 80 fokokon sütöm, sőt inkább csak szárítom. Mikor kész (soká lesz kész!), kihűtöm, ez alatt felverem a tejszínt a maradék 2 vaníliás cukorral. A habcsókot a tejszínhabba morzsolom, és belekeverem a rubin színű gránátalma magokat. Juhhéééj!

1 megjegyzés:

Sheila G. írta...

pont így csinálja Nigella, a minap láttam ugyanezt eperrel..