2009. január 15., csütörtök

Créme Caramel


A recept és az étel francia, de nem mostani párizsi látogatásom alatt tanultam, hanem unokatestvéremtől, aki egy évet töltött Lyonban egyetemi ösztöndíjjal, és ezzel a recepttel tért haza. Legutóbb azért csináltam meg, mert egyik legrégebbi barátnőmnek, akivel immáron 22 (!) éve ismerjük egymást szülinapja volt, és tudtam, hogy a pezsgő mellé meg fogunk kívánni valami kis édeset is. A választás tökéletes volt, mivel mint utóbb kiderült, ez a kedvenc édessége, itthon még nem is evett ilyet, és ha Franciaországba vagy Portugáliába megy, képes 3-4 tálkával is megenni belőle egyhuzamban. Azt hiszem ezzel nincs egyedül...
Szóval az alap ugyanaz mint a creme brulée-nél, vagy a madártejnél, vaníliás krém, de ezúttal gőzfürdőben kell sütni. Ez kicsit komplikáltnak tűnhet, de egyáltalán nem az. Legelőször is keressünk egy nagy tepsit vagy fazekat, amihez válasszunk egy kisebb tűzálló tálat vagy jénait, vagy ha mindenkinek külön kis desszertet akarunk tálalni, egy muffintepsi formát, ami belefér a nagyobb edénybe. A többit a hozzávalók után.

Hozzávalók:1 liter tej, 6 tojás, 15 deka cukor, 1 rúd vanília/vaníliakomplett, cukor a karamellhez
Első lépésként begyújtjuk a sütőt 180 fokra. A tejet feltesszük melegedni, közben a tojásokat kikeverjük a cukorral és a vaníliával. A felvert tojásokat csomómentesre keverjük a tejjel, és kicsit besűrítjük, de vigyázzunk, hogy fel ne forrjon, mert kicsapódik a tojás (ahogy a képen is látszik :o( ). Öntsünk cukrot abba a formába, amit a krémnek szánunk. Tűz fölött forgatva a tálat karamellizáljuk bele a cukrot. Ha villanytűzhelyünk van, csinálhatjuk a karamellizáló pisztollyal is. (muffinformánál nem is nagyon lehet másképp). A krémet öntsük a tálba, majd rakjuk bele a nagyobb edénybe. Öntsük fel forróvízzel a nagyobb edényt úgy, hogy a kisebb 2/3-áig érjen. Mehet be a sütőbe 30-40 percre. Ha muffintepsibe sütjük, elég neki 20 perc is. Akkor jó, ha megrázogatjuk és kocsonya szilárdságú. Figyeljünk rá, hogy a teteje ne égjen meg! Hűtsük le, és borítsuk ki. A sütés közben megolvadt karamellréteg körbeveszi a selymes vaníliakrémet. Egyszerű, tiszta de felülmúlhatatlan ízkombináció.

Nincsenek megjegyzések: