2009. január 25., vasárnap

Spenótos lasagne pirított fenyőmaggal és ricottával - VKF XXII.



Aki szereti a spenótot, csak egy kicsit is, ezt feltétlenül próbálja ki. Zsófival Lillával és Judittal egy csajos főzés alkalmával közösen gyúrtuk ki ezt a receptet részben az otthon lévő alapanyagokból, aztán meg felváltva szaladgáltunk a boltba a még hiányzó dolgokért. Nagyon klasszul sikerült, a spenót krémes és fokhagymás, a fenyőmag ropogós, és egy kicsit füstös ízű, az egész pedig egyszerre ízes és könnyű, nagyon jól illik hozzá valami jó száraz fehér bor.


Hozzávalók: 1 csomag lasagne tészta, ½ kg friss spenót (vagy 1 csomag mirelit), 5-6 gerezd fokhagyma, 1 doboz rikotta (20 dkg), 15 dkg füstölt sajt, 4 dl tejszín, 5dkg fenyőmag, 2 ek olaj, 5 dkg vaj, 5 dkg parmezán


A vajon megpirítjuk az apróra vágott fokhagymát, mikor kész hozzáadjuk a spenótot. Sokkal jobb persze a friss, de ilyenkor télen a mélyhűtött változat is kiválóan megteszi. Jól megsózzuk, és meg is borsozzuk, majd hozzáöntünk 2 dl tejszínt, felforraljuk. Egy másik tálban összekeverjük a rikottát a másik 2 dl tejszínnel és a füstölt sajttal, ezt is egy kicsit megsózzuk. Egy jénai aljára kevés olajat öntünk rá tészta, rá egy réteg spenótos keverék, megint tészta, majd a rikottás keverékből egy réteg, megint tészta, megint spenót, és így tovább, a lényeg, hogy a tetejére egy réteg spenót és a parmezán kerüljön. Az egész fólia alatt süljön 30 percet, majd fólia nélkül még 10-et. A fenyőmagot száraz serpenyőben pirítsuk meg és tálalás előtt szórjuk a tetejére.

5 megjegyzés:

Vesta írta...

Nekem ez máris jöhetne, az egész tállal!

Névtelen írta...

tegnap megcsináltam, nagyon finom lett ;)

esztie írta...

Köszi ezt is, nagyon fincsi lett. Bár szerintem túl sokáig sütöttem, mert picit kiszáradt... na majd legközelebb! :)

Névtelen írta...

Szia! most leltem a receptedre, nagyon jol hangzik, holnap megcsinalom!
hany szemelyre szol ez az adag?
kb mennyi lasagne laprol van itt szo? ugye elore megfozted a lapokat?
es a fustolt sajt reszelt gondolom....:-)

koszi

Névtelen írta...

Szia! Nagyon jól hangzik! Hétvégén szeretném elkészíteni vendégeknek. Érdeklődöm, hány főre szól ez az adag? Mivel mást is készítek mellé, csak egy kisebb négyzet alakú üvegtálban szeretném ezt sütni.Köszönöm!